Κλείσιμο

Την επόμενη εβδομάδα οι βελτιωμένες προσφορές για τον ΔΕΣΦΑ

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να αποσφραγιστούν τελικά από το ΤΑΙΠΕΔ οι βελτιωμένες οικονομικές προσφορές που έχουν υποβληθεί από δύο επενδυτικά σχήματα για την απόκτηση ποσοστού 66% του ΔΕΣΦΑ.

Η ολιγοήμερη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός πως το ταμείο αποκρατικοποιήσεων έχει ζητήσει επιπλέον διευκρινίσεις από τους δύο υποψήφιους.

Όταν θα αποσφραγιστούν οι βελτιωμένες προσφορές θα ανακοινωθεί και ο προτιμητέος επενδυτής από τον οποίο το ΤΑΙΠΕΔ διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει και νέα βελτιωμένη προσφορά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κυβερνητικών στελεχών, το τίμημα για την πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ δεν αποκλείεται να υπερβεί τα 450 εκατομμύρια ευρώ καθώς οι πρώτες οικονομικές προσφορές που υπέβαλαν οι δύο υποψήφιοι κυμάνθηκαν μεταξύ 400 και 450 εκατ. ευρώ.

Και τα δύο επενδυτικά σχήματα που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, αποτελούνται από ευρωπαϊκές εταιρείες με το πρώτο να απαρτίζεται από ιταλικές, ισπανικές και βελγικές επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν και στον αγωγό TAP και το δεύτερο από επιχειρήσεις από τη Ρουμανία και την Ισπανία ενώ συμμετοχή με ποσοστό της τάξεως του 28% έχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη.

Πηγή: Αχιλλέας Τόπας