Κλείσιμο

Συνάντηση Τσακαλώτου με Σολτς στο Βερολίνο: «Προς μια νέα ισχυρή σχέση»

Η ελάφρυνση χρέους που ζητά η Αθήνα και το αναπτυξιακό σχέδιο που προτείνει μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον γερμανό ομόλογό του Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με παράγοντες του ελληνικού ΥΠΟΙΚ, κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων επί όλων των ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και της ευρωπαϊκής πολιτικής, και αυτές οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

«Με καλές συνομιλίες προς μια νέα ισχυρή σχέση – Ο ομοσπονδιακός Υπ. Οικονομικών Olaf Scholz συναντά τον Έλληνα Υπ. Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Βερολίνο» αναφέρει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ για τη συνάντηση.

Στην παρούσα φάση, ο γερμανός υπουργός έχει κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για τη στάση που θα τηρήσει στο ελληνικό ζήτημα. Ο κ. Σολτς επιθυμεί λύση στο χρέος, καθώς επί χρόνια υποστήριζε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ λέγοντας ότι δικαιούται την αλληλεγγύη των εταιρών, παράλληλα όμως τόνιζε ότι θα πρέπει να σταθεροποιήσει τα δημοσιονομικά της και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης.

Πάντως, ο Όλαφ Σολτς δεν έχει τοποθετηθεί δημόσια στο ζήτημα της απομείωσης του χρέους, ανήκει όμως στη δεξιά συντηρητική πτέρυγα των σοσιαλδημοκρατών του SPD η οποία έχει επικρίνει επανειλημμένα τον τέως υπουργό Οικονομικών, και νυν πρόεδρο της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τη σκληρή του στάση έναντι της Αθήνας.

Τα στελέχη της πτέρυγας αυτής του SPD αναγνωρίζουν την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και έχουν ταχθεί υπέρ της διευθέτησης του χρέους.

Η γερμανική κυβέρνηση στο ελληνικό ζήτημα έχει πάντως να αντιμετωπίσει ένα πολιτικό ναρκοπέδιο στο θέμα, καθώς τόσο FDP όσο και το AfD τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης, απορρίπτουν την ελάφρυνση, ενώ και η πλειοψηφία των βουλευτών του CDU/CSU έχει παρόμοιες απόψεις, και δεν είναι σίγουρο αν θα υπάρξει ικανή πλειοψηφία στη γερμανική βουλή για την ελάφρυνση του χρέους όπως επιθυμεί η κυβέρνηση και το ΔΝΤ.

Σημειώνεται ότι για το θέμα του χρέους οι εταίροι έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, ενώ ο χρόνος εξαντλείται, και το Ταμείο θα πρέπει να λάβει τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ το θέμα θα απασχολήσει και το Eurogroup της 27ης Απριλίου στη Σόφια. Για αμφιβολίες των δανειστών ως προς ορισμένα στοιχεία του σχεδίου ανάπτυξης που εκπονεί η ελληνική κυβέρνηση κάνει λόγο η Handelsblatt.
Πηγή: Deutsche Welle - skai.gr