Νοβότνι:Ένας εμπορικός πόλεμος θα είχε επιπτώσεις στις αγορές συναλλάγματος

Ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα μπορούσε να είχε εκτεταμένες αρνητικές συνέπειες, μεταξύ άλλων και στις αγορές συναλλάγματος, δήλωσε σήμερα ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

«Οι εμπορικοί πόλεμοι έχουν αρνητικές επιπτώσεις για όλους τους εμπλεκόμενους», δήλωσε ο Νοβότνι, που είναι επίσης επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας, στο οικονομικό συνέδριο SUERF.

«Οι άμεσες επιπτώσεις μπορεί να είναι στη συναλλαγματική ισοτιμία, αλλά αυτό είναι δύσκολο να το δει ή να το προβλέψει κάποιος διότι σήμερα έχουμε τόσες πολλές διασυνδέσεις, έχουμε μεγάλες αλυσίδες παραγωγής…Μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα αλλά οι συνέπειες στη νομισματική πολιτική δεν είναι πολύ σαφείς».

Ο Νοβότνι πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ δεν έχει ένα στόχο για τη συναλλαγματική ισοτιμία και ότι ο ίδιος δεν θέλει η κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε αλλαγές σε ό,τι αφορά το στόχο της να διατηρεί τον πληθωρισμό σε επίπεδα μόλις κάτω του 2% μεσοπρόθεσμα.

Ο Νοβότνι δήλωσε επίσης ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να ξεκινήσει την εξομάλυνση της νομισματικής της πολιτικής. «Τώρα, νομίζω ότι είναι ώρα για μια σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής. Αυτή η εξομάλυνση απαιτεί μια ευαίσθητη εξισορρόπηση των μέτρων καθώς και προσεκτική αλληλουχία στον χρόνο», δήλωσε ο Νοβότνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
TAGS: ΕΚΤ