Κλείσιμο

Η Κίνα προειδοποιεί ότι θα κερδίσει τυχόν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Η Κίνα θα επικρατήσει σε τυχόν εμπορικό πόλεμο με τις Ηνωμένες Πολιτείες και δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε εξωτερικές πιέσεις, διαμήνυσαν με σειρά δημοσιευμάτων τους κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες αφότου Ουάσιγκτον και Πεκίνο αντήλλαξαν απειλές για επιλογή δασμών.

Η πλέον επιθετική γραμμή διατυπώθηκε την εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, την «Καθημερινή του Λαού», η οποία τόνισε πως η άμεση αντίδραση του Πεκίνου στις προτάσεις της Ουάσιγκτον για δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισεκ. δολαρίων αιφνιδίασε την Αμερική.

«Η Κίνα έχει το θάρρος να κερδίσει αυτόν τον εμπορικό πόλεμο», ανέφερε η εφημερίδα. «Η οικονομία των ΗΠΑ θα υποστεί μεγάλο πλήγμα εάν χάσει την μεγαλύτερη αγορά καταναλωτών που είναι η Κίνα». Τα σχόλια έγιναν σε άρθρο γνώμης, όμως η «Καθημερινή του Λαού» λειτουργεί επί χρόνια ως «κήρυκας» του ΚΚΚ.

«Εντός 24 ωρών αφότου οι ΗΠΑ δημοσίευσαν τον κατάλογό τους, η Κίνα ξεσπάθωσε και με την ίδια δύναμη και στην ίδια κλίμακα αντεπιτέθηκε γρήγορα», προσθέτει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην απόφαση του Πεκίνου να δημοσιεύσει λίστα με 106 αμερικανικές εξαγωγές $50 δισεκ. που κινδυνεύουν να υποστούν ανάλογους δασμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε το κρατικό πρακτορείο Xinhua, το οποίο τόνισε πως τυχόν δασμοί θα κοστίσουν «ακριβά» στις ΗΠΑ.

«Η Κίνα δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσουν, ούτε θα υποχωρήσει εάν ένας εμπορικός πόλεμος είναι αναπόφευκτος. Η χώρα ουδέποτε παραδόθηκε σε πιέσεις από το εξωτερικό και δεν πρόκειται να παραδοθεί ούτε αυτή τη φορά», προσέθεσε το πρακτορείο.

Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο προκάλεσαν χθες «βουτιά» στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, όμως έως το τέλος της συνεδρίασης όλοι οι δείκτες είχαν επιστρέψει στο «πράσινο» λόγω της πεποίθησης των επενδυτών ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο τελικά θα βρουν την χρυσή τομή μέσω διαπραγματεύσεων.

Η λίστα με 1.333 προϊόντα που δημοσίευσαν οι ΗΠΑ προβλέπει περίοδο δημόσιας διαβούλευσης έως τις 22 Μαΐου, ενώ στη συνέχεια η Ουάσιγκτον θα έχει 180 επιπλέον ημέρες ώστε να λάβει τις αποφάσεις της.

Στην πράξη, σύμφωνα με την εκτίμηση των επενδυτών, αυτό σημαίνει πως οι δύο πλευρές έχουν μπροστά τους μήνες για διαπραγματεύσεις, και σκληρές προσπάθειες των λόμπι στις ΗΠΑ πριν οριστικοποιηθεί η λίστα προϊόντων.
Πηγή: skai.gr