Με την ευέλικτη εργασία να κυριαρχεί, αυξήθηκαν σερβιτόροι και λαντζέρηδες

Με κύριο όχημα τις ευέλικτες μορφές εργασίας τονώθηκε η απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα το πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ηλεκτρονικού συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Ανάμεσα στον Ιανουάριο και τον Μάρτιο οι ιδιωτικές επιχειρήσεις είχαν θετικό ισοζύγιο προσλήψεων κατά 55.580 θέσεις, κυρίως χάρη στην πολύ καλή επίδοση τον Μάρτιο.

Ωστόσο, το 53,34% των 500.000 προσλήψεων αφορούσε μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, ενώ κύριος παράγοντας πίσω από το θετικό ισοζύγιο φαίνεται πως ήταν η προετοιμασία των τουριστικών επιχειρήσεων για τις γιορτές του Πάσχα, που σημαίνει ότι πολλές θέσεις θα χαθούν τους επόμενους μήνες.

Σε μία ένδειξη της εποχικότητας που χαρακτηρίζει την αγορά εργασίας, τα μεγαλύτερα θετικά ισοζύγια καταγράφηκαν στα καταλύματα και στις υπηρεσίες εστίασης, όπου μόνο τον Μάρτιο δημιουργήθηκαν 27.325 περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που χάθηκαν.



Ενόψει Πάσχα, οι ειδικότητες που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν, με τις επιχειρήσεις εστίασης να προχωρούν σε 26.284 σχετικές προσλήψεις τον Μάρτιο, υπερκαλύπτοντας τις αποχωρήσεις κατά περισσότερες από 7.400.

Παράλληλα, δημιουργήθηκαν περισσότερες από 13.000 θέσεις για μάγειρες σε εστιατόρια και ξενοδοχεία, ενώ αναγγέλθηκαν και προσλήψεις 6.226 λαντζέρηδων.



Ένας ακόμα κλάδος όπου αυξήθηκε η απασχόληση ήταν το λιανεμπόριο, το οποίο επίσης επωφελείται προσωρινά από τις γιορτές, με τις προσλήψεις πωλητών να αγγίζουν τις 16.600.


Πηγή: skai.gr