Δασμούς-αντίποινα σε πάνω από 120 αμερικανικά προϊόντα επέβαλε η Κίνα

Δασμούς σε δεκάδες αμερικανικά αγροκτηνοτροφικά προϊόντα επέβαλε η Κίνα, κάνοντας πράξη τις απειλές που είχε διατυπώσει μετά την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν φόρο 25% και 10% αντίστοιχα στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου.

Το Πεκίνο επέβαλε νέους δασμούς σε 128 αγαθά αμερικανικής προέλευσης. Ανάμεσά τους βρίσκονται το χοιρινό κρέας, διάφορα φρούτα, ξηροί καρποί και το κρασί.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση, ύψους 25%, επιβλήθηκε σε διάφορους τύπους κατεψυγμένου χοιρινού και στο σκραπ αμερικανικό αλουμίνιο, που ήδη υφίστανται δασμούς για να μπουν στην κινεζική αγορά.

Ωστόσο, στη λίστα δεν περιλαμβάνονται οι σπόροι σόγιας, μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές αγροτικές εξαγωγές προς την Κίνα, σε μία ένδειξη πως το Πεκίνο δεν επιδιώκει να κλιμακώσει την εμπορική αντιπαράθεση με την Ουάσιγκτον. Το περσινό έτος οι ΗΠΑ εξήγαγαν σπόρους σόγιας αξίας 14 δισεκατομμυρίων προς την κινεζική αγορά.

Η κόντρα αναμένεται πάντως να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ θα παρουσιάσει προτάσεις για νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές αξίας έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και περιορισμούς στη δυνατότητα του Πεκίνου να επενδύει σε στρατηγικούς επιχειρηματικούς κλάδους – όπως η ρομποτική.

Η Κίνα δεν έχει ακόμα προαναγγείλει αντίποινα για τις εν λόγω κινήσεις, περιμένοντας να δει τι θα πράξει η αμερικανική πλευρά.
Πηγή: skai.gr