Κλείσιμο

Σημαντική μείωση κόκκινων ανοιγμάτων το 2017 αλλά με όχημα τις διαγραφές

Καλύτερη από τον στόχο μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων τους πέτυχαν οι ελληνικές τράπεζες το 2017, αλλά με κύρια εργαλεία τις διαγραφές και τις πωλήσεις, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στο τέλος του περασμένου έτους ο όγκος των δανείων με καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών ή με αβέβαιη προοπτική είσπραξης διαμορφώθηκε στα 94,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι 1,5 δισεκ. καλύτερα από τον στόχο.

Το εν λόγω ποσό αντιστοιχεί στο 48,6% των συνολικών πιστώσεων, σε μία ένδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά την παροχή ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.

Κυριότερο όχημα στη μείωση των «κόκκινων» ανοιγμάτων το 2017 ήταν οι διαγραφές, οι οποίες σε βάθος δωδεκαμήνου άγγιξαν τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ σημαντικό ήταν το όφελος και από τις πωλήσεις, ο οποίες ανήλθαν στα 3,6 δισεκ. ευρώ.

Η «υγιέστερη» κατηγορία ανοιγμάτων είναι η στεγαστική πίστη, όπου το 43,5% των δανείων θεωρείται «κόκκινο». Αντίθετα, τα μεγαλύτερα προβλήματα παρατηρούνται στην καταναλωτική πίστη, όπου σχεδόν το 58% των ανοιγμάτων παρουσιάζει προβλήματα ή θεωρείται επισφαλές.

Οι στόχοι που έχει θέσει η ΤτΕ προβλέπουν πτώση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 64,6 δισεκ. ευρώ έως το τέλος του 2019, με το τρέχον έτος και το επόμενο να είναι η περίοδος της μεγαλύτερης προσαρμογής για τις τράπεζες.
Πηγή: skai.gr