Σεντένο στον ΣΚΑΪ: Η Πορτογαλία δεν διεκδίκησε τίποτε πάνω από το μπόι της

Αιχμές για τη διαπραγματευτική στρατηγική που ακολούθησε η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την εποχή Βαρουφάκη, το πρώτο εξάμηνο του 2015, άφησε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Σεντένο σημείωσε πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στην οποία υπηρετεί ως υπουργός Οικονομικών, δεν αψήφησε τους θεσμούς και τους εταίρους για την υλοποίηση του Μνημονίου, αλλά προετοιμάστηκε προσεκτικά ώστε να διαπιστώσει τι περιθώρια ελιγμού είχε στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά.

Ερωτηθείς ειδικά για την περίοδο Βαρουφάκη, ο κ. Σεντένο απάντησε διακριτικά πως «δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση», προσθέτοντας με νόημα ότι η Λισσαβόνα «ουδέποτε άπλωσε τα πόδια της πέρα από το μήκος του παπλώματός» της.

Ο κ. Σεντένο σημείωσε πάντως ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, λόγω της πτυχής του χρέους.

Στάθηκε στον υπό κατάρτιση μηχανισμό που θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, διευκρινίζοντας όμως ότι αυτός θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη μετα-Μνημονιακή εποπτεία που θα υπάρχει.

Αναφερόμενος στις επιλογές για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, ο κ. Σεντένο σημείωσε πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να καταρτίσει μία «ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση» για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο και συγκροτήσει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που επιδιώκει, τότε θα έχει τη δυνατότητα να λάβει «οποιαδήποτε απόφαση θέλει».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν η Αθήνα ικανοποιήσει τις εν λόγω προϋποθέσεις ο κ. Σεντένο κρίνει πως δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.

Διαμήνυσε στην Αθήνα ότι η εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup μετά το Πάσχα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, με δεδομένο ότι σταδιακά η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων θα μεταφερθεί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημείωσε παρά ταύτα ότι δεν ανησυχεί «καθόλου» για το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε πως ο ελληνικός πολιτικός κόσμος «θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup