Κλείσιμο

Λαγκάρντ: Ο βαθμός ανάμειξης του ΔΝΤ στην ευρωζώνη επαφίεται στους εταίρους

Καμία εγγύηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα παραμείνει βαθιά αναμεμειγμένο στην εποπτεία της Ελλάδας κατά τη μετα-Μνημονιακή περίοδο δεν έδωσε η διευθύντρια του οργανισμού Κριστίν Λαγκάρντ.

Μιλώντας στο ινστιτούτο DIW στο Βερολίνο, η κ. Λαγκάρντ είπε πως το ΔΝΤ θα συνεχίσει να παράσχει στην ευρωζώνη τις γενικές εποπτικές συμβουλές που ούτως ή άλλως προσφέρει σε όλα τα κράτη-μέλη του, διευκρινίζοντας πως ο βαθμός εμπλοκής του οργανισμού στη νομισματική ένωση επαφίεται στους ίδιους τους Ευρωπαίους.

Προσέθεσε ότι το ΔΝΤ θα λάβει υπόψη του τον ενισχυμένο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, ο οποίος σχεδιάζεται να αναβαθμιστεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, και θα εξελίξει ανάλογα τη σχέση του με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υπό τη σκιά της κριτικής που έχει δεχτεί το Ταμείο, η κ. Λαγκάρντ υπεραμύνθηκε της εμπειρογνωμοσύνης του οργανισμού σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, χωρίς πάντως να κάνει συγκεκριμένη αναφορά στις τριβές που υπάρχουν με τους εταίρους για την Ελλάδα.

«Είμαστε από τους λίγους ειδικούς», είπε με νόημα.

Επισήμανε δε ότι ο οργανισμός θα παραμείνει ο «αμείλικτος» φορέας της αλήθειας σε ζητήματα όπως η βιωσιμότητα του χρέους, κι ότι οι αναλύσεις του δεν επηρεάζονται από «το τελευταίο τηλεφώνημα» που γίνεται στο παρά πέντε.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΔΝΤ