«Σοϊμπλικός» στο εσωτερικό, «Μακρονικός» στο εξωτερικό δηλώνει ο Σολτς

Παρουσιάζοντας την Πέμπτη τους στόχους της υπουργικής του θητείας στη γερμανική βουλή ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς δεσμεύτηκε λίγο-πολύ να ακολουθήσει την πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ό,τι αφορά τον δημόσιο προϋπολογισμό. Παρ' ότι η Γερμανία διανύει μια φάση ευημερίας θα πρέπει να θωρακιστεί και δημοσιονομικά για να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις, υποστήριξε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Αυτό προϋποθέτει μια «σοβαρή δημοσιονομική πολιτική» με προϋπολογισμούς χωρίς χρέη για ένα «πάρα πολύ μεγάλο διάστημα» έτσι ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Λύσεις από ευρωπαϊκή σκοπιά

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά θέματα ο κ. Σολτς επισήμανε πως μια «λειτουργική» ΕΕ είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας. Τα επόμενα δύο χρόνια θα πρέπει πραγματοποιηθούν αλλαγές που θα καθιστούν την ΕΕ ικανή να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του μέλλοντος. Ο Όλαφ Σολτς ανέφερε συγκεκριμένα την εξωτερική και την πολιτική ασφάλειας, την διασφάλισή των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και την μετανάστευση όπως και την τραπεζική και δημοσιονομική ένωση. Παράλληλα υποστήριξε την μετεξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο κατέστησε σαφές ότι αυτό το ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και υπό κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στην ομιλία του ο κ. Σολτς εξήρε το σχέδιο που κατέθεσε ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ως «θαρραλέο» και ως «μήνυμα» για ένα νέο ξεκίνημα. Συγχρόνως όμως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε πως το ζητούμενο δεν είναι να εφαρμοστούν οι προτάσεις Μακρόν μία προς μία, αλλά να αρχίσουν να εφαρμόζονται αλλαγές στην ΕΕ. Επανέλαβε παλαιότερη δήλωση του πως «ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών ανεξάρτητα από την κομματική του ιδιότητα παραμένει ένας γερμανός υπουργός Οικονομικών» και διαβεβαίωσε πως η Γερμανία θα αυξήσει μετά το Brexit τις εισφορές της προς την ΕΕ. Ο Όλαφ Σολτς αναμένει για το επόμενο διάστημα δύσκολες διαπραγματεύσεις σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ και ζήτησε απ' όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τους από μια ευρωπαϊκή σκοπιά. Οι λύσεις που θα αναζητούνται θα πρέπει να είναι για όλες τις χώρες «καλές».
Πηγή: Πηγή: DW - Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολινο