Ευρωπαϊκό φόρο σε τεχνολογικούς κολοσσούς ζήτησε ο πρωθυπουργός

Τη θέσπιση ευρωπαϊκού φόρου στις εταιρείες ψηφιακής οικονομίας, με παράλληλη θέσπιση νομικού πλαισίου που θα αποτρέπει το transfer pricing και τη φοροαποφυγή, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός στο ζήτημα των φορολογικών παράδεισων, καθώς όπως είπε, πλήττουν την αναγκαία για την ΕΕ έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης που είναι θεμελιώδης για τους πολίτες.

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επισήμανε την ανάγκη φορολογικής σύγκλισης των κρατών -μελών που θα βάλει τέλος στον φορολογικό ανταγωνισμό που αποτελεί μια από τις αιτίες του κοινωνικού ντάμπιγκ.

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε την ανάγκη να καθοριστεί ο δεσμευτικός χαρακτήρας του Πυλώνα Ευρωπαϊκών Δικαιωμάτων, συναντώντας τη στήριξη χωρών όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία και Σουηδία. «Το ζήτημα αυτό για μας δεν κλείνει στη σημερινή Σύνοδο, καθώς αποτελεί διαρκή στόχο για την Ελληνική πλευρά» τόνισε.

Την επιβολή φόρου 3% στα έσοδα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Microsoft, η Alphabet, η Facebook και η Amazon πρότεινε την Τετάρτη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πηγή: skai.gr
TAGS: ΗΠΑ