Κλείσιμο

Δασμούς έως και $60 δισ. επιβάλλει ο Τραμπ στην Κίνα

Εμπορικούς δασμούς σε προϊόντα αξίας έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων και επενδυτικούς περιορισμούς δρομολογούν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε βάρος της Κίνας, όπως δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε μία λιτή τελετή που ο Λευκός Οίκος χαρακτήρισε ως «μνημόνιο εναντίον της κινεζικής οικονομικής επιθετικότητας».

Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι κλέβει συστηματικά τα πνευματικά δικαιώματα αμερικανικών εταιρειών, ειδικά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της τεχνολογίας, εκβιάζοντας την εκχώρηση μυστικών ως αντάλλαγμα για πρόσβαση στην κινεζική αγορά. Κατήγγειλε επίσης ότι η Κίνα τιμωρεί με βαρείς φόρους τις αμερικανικές εξαγωγές.

Τα μέτρα που θα ετοιμάσει η κυβέρνηση Τραμπ προβλέπουν δασμούς σε περίπου δέκα κατηγορίες κινεζικών προϊόντων, ειδικά στους τομείς της ρομποτικής, των αεροναυπηγικής, της ναυτιλίας και των μεταφορών. Η ακριβής λίστα αναμένεται να καταρτιστεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει πως θα προβεί σε αντίποινα, εγείροντας ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Ο πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που θα μπορούσαν να έχουν οι δασμοί στο κόστος των κινεζικών προϊόντων που κυκλοφορούν στην αμερικανική αγορά, αν και ο εμπορικός εντεταλμένος της κυβέρνησής του, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ, έχει υποστηρίξει ότι το γραφείο του έχει εκπονήσει «αλγόριθμο» που θα διασφαλίσει ότι η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μικρή.

Ο κ. Τραμπ υποστήριξε πως στην πράξη το ποσό των $60 δισεκατομμυρίων ισοδυναμεί με ένα κλάσμα των χρημάτων που χάνουν οι ΗΠΑ κάθε χρόνο εξαιτίας των πρακτικών του Πεκίνου, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι εν πολλοίς η Κίνα «ανοικοδομήθηκε» τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στην εκμετάλλευση της Αμερικής.

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα περιορίσουν τη δυνατότητα κινεζικών επιχειρήσεων να επενδύουν σε αμερικανικές εταιρείες που ανήκουν σε κλάδους στρατηγικής σημασίας, ώστε να αποτραπεί η διαρροή τεχνολογίας μέσω αυτής της οδού. Τα εν λόγω μέτρα θα σχεδιαστούν εντός των επόμενων 60 ημερών.

Σε συνδυασμό με τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο που προωθεί ο Λευκός Οίκος, οι κυρώσεις σε βάρος της Κίνας συνιστούν το σημαντικότερο μέτρο εμπορικού προστατευτισμού από μία ανεπτυγμένη οικονομία τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Αντανακλούν επίσης την επικράτηση του οικονομικού εθνικισμού στην αμερικανική κυβέρνηση.

Αναφερόμενος στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας, που πέρυσι ξεπέρασε τα 375 δισεκατομμύρια δολάρια, ο κ. Τραμπ έκανε λόγο για το μεγαλύτερο έλλειμμα στην παγκόσμια ιστορία.

«Είναι εκτός ελέγχου», είπε, κι επανέλαβε πως έχει ζητήσει από τον κινέζο ομόλογό του Σι Ζινπίνγκ να μεριμνήσει ώστε το έλλειμμα να μειωθεί κατά 100 δισεκ. δολάρια. σύντομα.

Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να επιβληθούν περαιτέρω δασμοί στο μέλλον, λέγοντας πως η σημερινή πρωτοβουλία έναντι της Κίνας, είναι η «πρώτη από πολλές».

Ο κ. Τραμπ παραδέχτηκε ότι η Κίνα είναι πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθεια συνεννόησης με τη Βόρεια Κορέα, όμως δεν δίστασε να πει ότι η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό πρόβλημα για την Αμερική.

Εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και το παγκόσμιο σύστημα κανόνων που πρεσβεύει, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια οι ΗΠΑ έχουν χάσει 60.000 εργοστάσια και έξι εκατομμύρια δουλειές.

Ο ΠΟΕ είναι «πολύ κακός» για εμάς, είπε.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης