Κλείσιμο

Η ΕΕ εξαιρέθηκε προσωρινά από τους δασμούς Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εξαιρεθεί, προσωρινά τουλάχιστον, από τους δασμούς που ετοιμάζονται να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, όπως προκύπτει από δηλώσεις του εντεταλμένου της κυβέρνησης Τραμπ για θέματα εμπορίου, Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ.

Μιλώντας ενώπιον επιτροπής της Γερουσίας ο κ. Λάιτχαϊζερ είπε πως η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αναστείλει την εφαρμογή των δασμών σε μέταλλα που προέρχονται από την ΕΕ διότι το μπλοκ πληροί ορισμένα προαπαιτούμενα. Έως τώρα δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, η επαναπροσέγγιση της Ουάσιγκτον με τις Βρυξέλλες στο θέμα του εμπορίου έρχεται τη στιγμή που η κυβέρνηση Τραμπ ετοιμάζεται να ανακοινώσει σκληρά εμπορικά μέτρα εναντίον της Κίνας, με την κατηγορία πως το Πεκίνο οικειοποιείται πολύτιμο πνευματικό πλούτο αμερικανικών εταιρειών, ειδικά στον κλάδο της τεχνολογίας.

Οι δασμοί, που είναι σχεδιασμένο να τεθούν σε ισχύ αύριο Παρασκευή, προβλέπουν ποινές 25% στα φορτία ατσαλιού που εισάγονται στην Αμερική και 10% στα φορτία αλουμινίου.

Πέραν της ΕΕ, προσωρινή εξαίρεση από τα μέτρα θα δοθεί στη Βραζιλία, την Αργεντινή, την Αυστραλία και τη Νότια Κορέα. Ήδη έχουν εξαιρεθεί ο Καναδάς και το Μεξικό.

Ο κ. Τραμπ ενεργοποίησε τους εν λόγω δασμούς επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, μέτρο που κανονικά προορίζεται για περιόδους πολέμου αλλά επιτρέπει στην Ουάσιγκτον να παρακάμψει τους κανόνες του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου.

Στόχος των δασμών ήταν να αντιμετωπιστεί η υπερπαραγωγή μετάλλων από την Κίνα, όμως στην πράξη οι εξαγωγές κινεζικού χάλυβα και αλουμινίου προς την Αμερική έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Στην πράξη, η κίνηση Τραμπ προκάλεσε κίνδυνο να ζημιωθούν παραδοσιακοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως ο Καναδάς, που σήμερα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος χάλυβα στην αμερικανική αγορά.
Πηγή: skai.gr