Νέα αύξηση επιτοκίου από τη Fed και σινιάλο για πιο επιθετική πολιτική

Σε αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,25 μονάδες προχώρησε η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed), σκιαγραφώντας παράλληλα μία πιο επιθετική νομισματική πολιτική στο μέλλον ώστε να διατηρηθούν οι ισορροπίες στην ταχέως αναπτυσσόμενη αμερικανική οικονομία.

Η αρμόδια επιτροπή της Fed αποφάσισε ομόφωνα να αυξήσει το βασικό επιτόκιο σε 1,5 έως 1,75% και προέβλεψε τουλάχιστον δύο ακόμα αυξήσεις, εκάστη κατά ένα τέταρτο της μονάδας, έως το τέλος του έτους.

Μάλιστα, σχεδόν τα μισά μέλη της επιτροπής σημείωσαν πως διαβλέπουν τρεις ακόμα αυξήσεις εντός του 2018, εφόσον η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός αυξηθούν με ταχείς ρυθμούς και προκύψει κίνδυνος υπερθέρμανσης της οικονομίας.

Σε βάθος διετίας, στα τέλη του 2020, η ομοσπονδιακή τράπεζα προβλέπει πως το βασικό επιτόκιό της θα βρίσκεται γύρω στο 3,4%, σαφώς υψηλότερα από το 3,1% που προβλεπόταν τον Δεκέμβριο.

«Οι προοπτικές για την οικονομία έχουν ενισχυθεί τους τελευταίους μήνες», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fed. Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος διοικητής της Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, έδωσε το στίγμα της μεγαλύτερης αισιοδοξίας, λέγοντας: «Η αγορά εργασίας παραμένει δυνατή, η οικονομία συνεχίζει να μεγαλώνει και η ο πληθωρισμός φαίνεται να κινείται» προς τον στόχο του 2%.

Λύθηκε (:) το πρόβλημα που λέγεται πληθωρισμός

Κύριος παράγοντας που συγκρατούσε την αύξηση των επιτοκίων της Fed την τελευταία διετία ήταν ο επίμονα χαμηλός πληθωρισμός, ο οποίος από το 2012 βρίσκεται σχεδόν μονίμως κάτω από τον στόχο.

Ωστόσο, στις νεότερες προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα η Fed εκτιμά πως ο ρυθμός ανόδου των τιμών θα φτάσει το 2% το επόμενο έτος και θα ξεπεράσει τον στόχο οριακά το 2020, ανερχόμενος στο 2,1%.

«Σε βάση 12μήνου, ο πληθωρισμός αναμένεται να κινηθεί ανοδικά τους επόμενους μήνες και να σταθεροποιηθεί γύρω από τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Fed.

Άγνωστο παραμένει πάντως πώς θα αντιδράσει η ομοσπονδιακή τράπεζα εάν ο πληθωρισμός αυξηθεί απότομα και υπερβεί κατά πολύ τον στόχο. Τυπικά η νομισματική πολιτική της Fed είναι συμμετρική, που σημαίνει ότι οφείλει να καταπολεμά τόσο τον χαμηλό όσο και τον υψηλό πληθωρισμό. Παρά ταύτα, μετά από τόσα χρόνια αναιμικής αύξησης τιμών είναι πιο πιθανό να υπάρχει ένας βαθμός ανοχής αν ξεπεραστεί ελαφρά το 2%.

Ιδιαίτερα θετικές είναι οι εκτιμήσεις της Fed και για την αγορά εργασίας. Η ανεργία μετρήθηκε στο 4,1% τον Φεβρουάριο όμως η επιτροπή υπολογίζει ότι θα πέσει περαιτέρω και θα διαμορφωθεί στο 3,8% φέτος. Η πτώση θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος, με τους ομοσπονδιακούς τραπεζίτες να περιμένουν ποσοστό της τάξης του 3,6%.

Ο κ. Πάουελ σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες δημιουργούνται υπεραρκετές νέες θέσεις ώστε να γίνει απορρόφηση των νέων εισόδων στην αγορά εργασίας. Επισήμανε επίσης πως και το ποσοστό συμμετοχής του πληθυσμού στο εργατικό δυναμικό έχει αυξηθεί μετά από χρόνια ανησυχητικής στασιμότητας.

Ψηλή ανάπτυξη (βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον)

Τέλος, η Fed αναθεώρησε προς το καλύτερο τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη. Το αμερικανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,7% φέτος και κατά 2,4% το επόμενο έτος, ποσοστά που αντανακλούν τις μεγάλες μειώσεις φόρων που νομοθέτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι πέρυσι.

Ωστόσο, ο μακροπρόθεσμος ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται στο 1,8%, σε μία ένδειξη πως η Fed δεν έχει ακόμα πειστεί για το πόσο μεγάλη αναπτυξιακή ένεση θα δώσουν οι πολιτικές Τραμπ σε βάθος χρόνου.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης