Η ΕΕ προτείνει νέο φόρο δισεκατομμυρίων στους τεχνολογικούς κολοσσούς

Την επιβολή φόρου 3% στα έσοδα τεχνολογικών κολοσσών όπως η Alphabet, η Facebook και η Amazon πρότεινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε μία κίνηση που μπορεί να προκαλέσει την οργή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο φόρος θα είναι προσωρινός, έως ότου να καταρτιστεί ένα τελικό φορολογικό καθεστώς, και θα αφορά ψηφιακές δραστηριότητες που δεν καλύπτονται από τα φορολογικά συστήματα των κρατών-μελών ή όπου οι ίδιοι οι χρήστες συνεισφέρουν στη δημιουργία αξίας.

Μεταξύ άλλων, η πρόταση καλύπτει την πώληση δεδομένων που προσφέρουν οικειοθελώς οι χρήστες, η πώληση online διαφημιστικού χώρου, και οι peer-to-peer πλατφόρμες όπου χρήστες εμπορεύονται αγαθά ή υπηρεσίες.

Η Κομισιόν εκτιμά πως ο φόρος μπορεί να τονώσει τα δημόσια έσοδα των κρατών-μελών κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ ανά έτος. Επισημαίνει δε πως εάν ο συντελεστής εφαρμοστεί οριζόντια σε ολόκληρη την Ένωση δεν θα υπάρχει δυνατότητα τεχνητής μεταφοράς φορολογήσιμων κερδών σε πιο «φθηνές» χώρες.

Απώτερος στόχος της Κομισιόν είναι να υποχρεώσει τους τεχνολογικούς γίγαντες να καταβάλουν φόρους σε όλες τις χώρες-μέλη όπου αποκομίζουν έσοδα από ψηφιακή δραστηριότητα, ακόμα κι αν δεν έχουν επί τόπου φυσική παρουσία.

Η πρόταση των Βρυξελλών ενδέχεται να προκαλέσει την οργή της Ουάσιγκτον, με δεδομένο ότι οι περισσότερες μεγάλες εταιρείες πληροφορικής είναι αμερικανικές. Η κυβέρνηση Τραμπ ήδη κατηγορεί την Ένωση για άδικη φορολογική μεταχείριση των αμερικανικών προϊόντων και οι ΗΠΑ έχουν πολλάκις κατηγορήσει την Επιτροπή ότι στοχοποιεί αμερικανικές επιχειρήσεις.

Ο προτεινόμενος φόρος θα επιβληθεί σε επιχειρήσεις τεχνολογίας που σε παγκόσμια κλίμακα έχουν έσοδα τουλάχιστον 750 εκατομμυρίων ευρώ, και ειδικά στην ΕΕ έχουν έσοδα τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος

Ο φόρος είναι προσωρινός διότι, με βάση το σχέδιο των Βρυξελλών, σε βάθος χρόνου θα αντικατασταθεί από ένα πληρέστερο σύστημα που θα φορολογεί τις τεχνολογικές επιχειρήσεις με συγκεκριμένα κριτήρια και με βάση την ψηφιακή παρουσία τους σε κάθε κράτος-μέλος της ΕΕ.

Το τελικό μοντέλο που θέλει η Επιτροπή προβλέπει ότι μία ψηφιακή πλατφόρμα θα είναι φορολογήσιμη εφόσον πληρούται οποιαδήποτε από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: Έχει ετήσια έσοδα άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ σε ένα κράτος-μέλος, έχει περισσότερους από 100.000 χρήστες σε ένα κράτος-μέλος, έχει πάνω από 3.000 συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών σε τοπικές εταιρείες.

Το εν λόγω σύστημα θα καθιερώσει πλήρως την αρχή ότι οι τεχνολογικοί κολοσσοί θα φορολογούνται στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται, ανεξάρτητα από το εάν διαθέτουν θυγατρικές εταιρείες εκεί.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα υποβληθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Θα νομοθετηθούν εφόσον υπάρχει ομόφωνη αποδοχή τους ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη.

Η Κομισιόν επισημαίνει πως τα φορολογικά συστήματα των κρατών-μελών δεν έχουν εκσυγχρονιστεί ώστε να διασφαλίσουν τη δίκαιη φορολόγηση της ψηφιακής οικονομίας, η οποία αποκτά όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά μας. Όπως υπογραμμίζει, εννέα από τις 20 μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προσφέρουν ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ πριν από δέκα χρόνια μόνο μία ανήκε σε αυτό το κλαμπ.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης