Δεν πιάνουν την 4η αξιολόγηση οι νέοι κανόνες ΔΝΤ για γραπτές διαβεβαιώσεις

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν προτίθεται να ζητήσει έγγραφες δεσμεύσεις από τους Ευρωπαίους για την υλοποίηση κρίσιμων ρυθμίσεων στον ελληνικό πρόγραμμα – όπως μεταρρυθμίσεις ή ελάφρυνση χρέους – στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, όπως προκύπτει από απάντηση εκπροσώπου του οργανισμού στον ΣΚΑΪ.

Την προηγούμενη εβδομάδα το Ταμείο δημοσιοποίησε νέες κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή βοήθειας σε κράτη-μέλη νομισματικών ενώσεων. Στην «καρδιά» της νέας πολιτικής είναι η δυνατότητα να ζητά γραπτές διαβεβαιώσεις από όργανα της ίδιας της ένωσης σε περίπτωση που ορισμένες πρωτοβουλίες είναι κρίσιμες και υπερβαίνουν τις δυνατότητες της βοηθούμενης χώρας.

Για εν εξελίξει Μνημόνια, όπως το ελληνικό, ο εν λόγω κανόνας θα τίθεται σε ισχύ από την επόμενη αξιολόγηση.

Ωστόσο, απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ, ο εκπρόσωπος εξήγησε πως το Ταμείο δεν πρόκειται να ενεργοποιήσει τους νέους κανόνες στην περίπτωση της Ελλάδας και της τέταρτης αξιολόγησης, καθώς το πρόγραμμα του ΔΝΤ για τη χώρα μας είναι σε ισχύ μόνο επί της αρχής, χωρίς να έχει ενεργοποιηθεί δανειακή βοήθεια.

Στην πράξη, είπε ο εκπρόσωπος, αυτό σημαίνει πως η αξιολόγηση υπάγεται αμιγώς στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα στήριξης.

Πριν δύο εβδομάδες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δήλωσε πως το ΔΝΤ μπορεί να μπει πλήρως στο ελληνικό πρόγραμμα ακόμα και λίγο πριν την εκπνοή του, τον ερχόμενο Αύγουστο.

Από την απάντηση του οργανισμού στο ερώτημα του ΣΚΑΪ προκύπτει πως εφόσον ενταχθεί χρηματοδοτικά στο Μνημόνιο θα μπορεί να ζητήσει γραπτές δεσμεύσεις από τους εταίρους.

Ωστόσο, αυτό το σενάριο φαντάζει μάλλον αχρείαστο με δεδομένο ότι το Ταμείο έχει εκ των προτέρων καταστήσει σαφές πως δεν θα δώσει νέα δάνεια στη χώρα μας προτού ικανοποιηθούν τα αιτήματά του για εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ρύθμιση του χρέους.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ