Τουσκ προς Τραμπ: Κάνε εμπόριο, όχι πόλεμο

Κάλεσμα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να αναθεωρήσει την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και να δεχτεί την επανέναρξη συζητήσεων για ελεύθερο εμπόριο με την Ευρωπαϊκή Ένωση απηύθυνε ο Ντόναλντ Τουσκ, επικαλούμενος την ανάγκη ευρω-αμερικανικής συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρωσικών προκλήσεων.

Στο πλαίσιο επίσκεψής του στη Φινλανδία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επικαλέστηκε ακόμα και στην επίθεση εναντίον ενός ρώσου πρώην διπλού πράκτορα σε βρετανικό έδαφος, τονίζοντας ότι σε τέτοιες εποχές η διατλαντική ενότητα θα έπρεπε να είναι δεδομένη.

«Σε μία εποχή που κάποιος απ’ έξω διαδίδει ψευδείς ειδήσεις, μπλέκεται στις εκλογές μας και επιτίθεται σε ανθρώπους στο έδαφός μας χρησιμοποιώντας νευροτοξικό παράγοντα, η απάντηση πρέπει να μην είναι διατλαντική λογομαχία, αλλά διατλαντική ενότητα. Για πραγματικούς φίλους αυτό θα έπρεπε να είναι προφανές», είπε.

Χρησιμοποιώντας ένα λογοπαίγνιο, ο κ. Τουσκ κάλεσε τον κ. Τραμπ να «κάνει εμπόριο, όχι [εμπορικό] πόλεμο», τονίζοντας πως αντί να επιζητά τη σύγκρουση με την Ευρώπη θα έπρεπε να στοχεύει σε βαθύτερη συνεργασία με τη Γηραιά Ήπειρο.

Ο κ. Τουσκ κάλεσε για επανέναρξη των συζητήσεων για ελεύθερο εμπόριο ανάμεσα στις ΗΠΑ και την ΕΕ, διαπραγματεύσεις οι οποίες έχουν «παγώσει» από την αρχή της θητείας Τραμπ.
Πηγή: skai.gr