Μέσα στον Μάρτιο η εκταμίευση των 5,7 δισεκ. ευρώ

Τη διαδικασία για την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων έθεσε σε κίνηση το Eurogroup, το οποίο έκρινε πως η χώρα μας έχει πλέον εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα επικυρώσει τυπικά την αποδέσμευση των χρημάτων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, αφού ολοκληρωθούν οι σχετικές ψηφοφορίες στα κοινοβούλια ορισμένων κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Επί τάπητος τέθηκαν επίσης το χρέος – αν και δεν περιλαμβανόταν επίσημα στην ατζέντα – και η μετά-Μνημονιακή και εποχή.

Ο πρόεδρος της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο είπε πως η τεχνική εργασία για την κατάρτιση του μηχανισμού που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής κάποιων δανείων στήριξης με τον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας μας «πηγαίνει καλά».

Ο εν λόγω μηχανισμός και άλλα μέτρα ελάφρυνσης θα συζητηθούν σε μεγαλύτερο βάθος στο Eurogroup του Απριλίου, είπε ο κ. Σεντένο, μαζί με το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε πως η σχέση των εταίρων με την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος «δεν μπορεί να είναι ένα τέταρτο πρόγραμμα ή ένα είδος τέταρτου προγράμματος».

Δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το εάν η μετά-Μνημοναική σχέση θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή στήριξης, όμως επισήμανε πως πυλώνας για την περίοδο μετά το 2018 θα είναι το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καταθέσει η Αθήνα στο Eurogroup του Απριλίου.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο κ. Μοσκοβισί όσο και ο πρόεδρος του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν ότι τα χρονικά περιθώρια έως το κρίσιμο Eurogroup της 21ης Ιουνίου είναι στενά, και κάλεσαν όλες τις πλευρές να επιταχύνουν το έργο τους ώστε όλα τα ανοιχτά μέτωπα να κλείσουν έως τότε.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup