Κάν’το όπως η Ρουμανία: Δηλώσεις στον ΣΚΑΪ για το «success story» της χώρας

Το «success story» της Ρουμανίας, αλλά και της Βουλγαρίας, φέρνουν ως παραδείγματα με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΪ έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις πάλαι ποτές χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Γρηγόρης Παπαγεωργιάδης, της επιχείρησης ΑΦΟΙ Παπαγεωργιάδη ΟΕ, που πλέον δραστηριοποιείται αποκλειστικά στη Ρουμανία, εξήγησε ότι η χώρα αυτή το 2017 κατέγραψε 7% ανάπτυξη.

Όπως επισήμανε ο κ. Παπαγεωργιάδης, «οι επιχειρήσεις φορολογούνται 16% (flat tax), ή από ένα ποσό τζίρου και πάνω φορολογείται ανάλογα με τον αριθμό εργαζομένων. Η ασφάλιση είναι επιλογή του εργαζομένου. Η Ford πήγε στη Ρουμανία γιατί πήρε γρήγορα τις άδειες, βρήκαν διευκολύνσεις και υποδομές, καθώς και καλό εργατικό δυναμικό».

Υπάρχει κατώτατος μισθός στη Ρουμανία, εξήγησε ο επιχειρηματίας, αλλά αυτό που βλέπουμε είναι ότι οι εξειδικευμένοι εργάτες παίρνουν μισθούς που δυστυχώς δεν συγκρίνονται με της Ελλάδας.

«Η Ρουμανία, όπως και όλη η Ανατολική Ευρώπη, αντιμετωπίζει θέματα με το brain drain, ειδικά σε νοσηλευτικό προσωπικό. Η Ρουμανία έδωσε λοιπόν μεγάλες αυξήσεις στο προσωπικό, καθώς αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στο τελικό κόστος» πρόσθεσε ο κ. Παπαγεωργιάδης

Από πλευράς του, ο επιχειρηματίας Σάκης Κριτσίνης σημείωσε στον ΣΚΑΪ ότι «η Ελλάδα συνορεύει με χώρες που έχουν φορολογία περί το 10%, οπότε αν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί πρέπει να έχουμε φορολογία 10%».

Υπογράμμισε μάλιστα ότι με τη μείωση των φορολογικών συντελεστούν δεν θα μειωθούν, αλλά αντίθετα θα αυξηθούν τα έσοδα του δημοσίου.
Πηγή: skai.gr