Ντράγκι για Τραμπ: Αν επιβάλεις δασμούς σε συμμάχους ποιοι είναι οι εχθροί;

Αιχμές για την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να επιβάλουν δασμούς 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου άφησε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.

«Εάν εφαρμόζεις δασμούς σε βάρος των συμμάχων σου, κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί ποιοι είναι οι εχθροί σου», σχολίασε ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης, απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Ντράγκι εκτίμησε πως οι άμεσες συνέπειες για την ευρωζώνη δεν θα είναι μεγάλες, όμως τόνισε πως εμπορικές διενέξεις πρέπει να επιλύονται σε «πολυμερές πλαίσιο», κι όχι με «επικίνδυνες» μονομερείς ενέργειες.

Άφησε δε να εννοηθεί ότι οι δασμοί μπορεί εν τέλει να βλάψουν τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτον λόγω των αντιποίνων που μπορεί να επιβληθούν από άλλες χώρες και δεύτερον διότι η συναλλαγματική αξία του δολαρίου μπορεί να αυξηθεί – βλάπτοντας την ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών.

Υπενθύμισε ότι στο παρελθόν, όταν υπήρχαν φόβοι ότι επίκεινται προστατευτικές πολιτικές, το δολάριο είχε ανατιμηθεί.

Οι αμερικανικοί δασμοί στο ατσάλι και το αλουμίνιο αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη προειδοποιήσει με αντίποινα, έχοντας καταρτίσει λίστα αμερικανικών εξαγωγών στις οποίες θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις και σχεδιάζοντας αντίστοιχους δασμούς.

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι μπορεί να επιβάλει φόρο 25% σε αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη εάν η ΕΕ χτυπήσει αμερικανικά αγαθά.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης