Υποχωρήσεις από Καναδά & Μεξικό ζητά ο Τραμπ για να γλιτώσουν τους δασμούς

Ο Καναδάς και το Μεξικό μπορούν να αποφύγουν την επιβολή των αμερικανικών δασμών στο χάλυβα και στο αλουμίνιο μόνο εάν αποδεχτούν τροποποιήσεις στη συνθήκη ελεύθερου εμπορίου στη Βόρειο Αμερική (NAFTA) και κάνουν κι άλλες παραχωρήσεις, διαμήνυσε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ.

Σε αναρτήσεις του στο Twitter ο κ. Τραμπ χαρακτήρισε τη NAFTA «πολύ κακή συμφωνία» που έχει στερήσει θέσεις εργασίας και επιχειρηματικό κεφάλαιο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε πως Καναδάς και Μεξικό θα αποφύγουν τον δασμό 25% στο ατσάλι και 10% στο αλουμίνιο που πωλούν στις ΗΠΑ μόνον εφόσον υπογραφεί μία «καινούργια και δίκαιη» συνθήκη.

Ο κ. Τραμπ έγραψε επιπλέον ότι ο Καναδάς «πρέπει να φέρεται στους [αμερικανούς] αγρότες πολύ καλύτερα», αφήνοντας αιχμές για προστατευτική αντιμετώπιση των αμερικανικών αγαθών, ενώ προειδοποίησε το Μεξικό ότι οφείλει να «κάνει πολύ περισσότερα» ώστε να διακοπεί η ροή ναρκωτικών στις ΗΠΑ.

Τα τιτιβίσματα Τραμπ αποτελούν μία ακόμα απόδειξη ότι ο αμερικανός πρόεδρος είναι διατεθειμένος να έλθει σε σύγκρουση με παραδοσιακούς συμμάχους και εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ στην προσπάθεια να προωθήσει την απόφασή του για δασμούς στα δύο μέταλλα, σε μία ένδειξη πως οι οικονομικοί εθνικιστές της κυβέρνησής του κερδίζουν έδαφος στον Λευκό Οίκο.

Ο κ. Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει ότι θα εγκαταλείψει μονομερώς τη NAFTA εάν Οττάβα και Πόλη του Μεξικού δεν δεχτούν τις αμερικανικές αξιώσεις. Οι τρεις χώρες επαναδιαπραγματεύονται την 24 ετών συμφωνία από τον Αύγουστο, όμως οι συζητήσεις προχωρούν με αργούς ρυθμούς.

Ο Λευκός Οίκος έχει καταστήσει σαφές ότι καμία χώρα δεν θα μπορέσει να ζητήσει προνομοιακή εξαίρεση από τους σχεδιαζόμενους δασμούς, οι οποίοι αναμένεται να επισημοποιηθούν εντός της εβδομάδας.

«Για να προστατεύσουμε τη Χώρα μας πρέπει να προστατεύσουμε το Αμερικανικό Ατσάλι! Η ΑΜΕΡΙΚΗ ΠΡΩΤΗ», προσέθεσε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Μολονότι οι δασμοί αρχικά σχεδιάστηκαν
ώστε να πλήξουν την κινεζική υπερπαραγωγή χάλυβα, στην πράξη ο μεγαλύτερος πάροχος ατσαλιού στην αμερικανική αγορά είναι ο Καναδάς, που είναι μέλος του NATO. Η καναδική βιομηχανία μετάλλων είναι τόσο βαθιά συνδεδεμένη με την αμερικανική που οι εργαζόμενοι στις δύο χώρες έχουν κοινό συνδικάτο.

Οι ενέργειες Τραμπ έχουν ήδη προκαλέσει την οργή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ετοιμάζει εμπορικά αντίποινα ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε συγκεκριμένα αμερικανικά προϊόντα.
Πηγή: skai.gr