Σημίτης: Χρειάζεται προληπτικό πρόγραμμα – Παραμύθι η καθαρή έξοδος

Με την άποψη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννη Στουρνάρα, για την ανάγκη ύπαρξης μίας προληπτικής γραμμής στήριξης μετά την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, συντάχθηκε την Παρασκευή ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, κατά το 3ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.

“Η κυβέρνηση λέει ότι θα μπορούμε να δανειστούμε ελεύθερα σε όποιο επιτόκιο θέλουμε, αλλά το επιτόκιο δεν θα είναι το 1%- 2%, που δανειζόμαστε τώρα από τους ευρωπαϊκούς οργανισμούς”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σημίτης. Υπενθύμισε ότι στην τελευταία έκδοση ομολόγων, το επιτόκιο ήταν 3,75%, και ότι πλέον ανέβηκε στο 4%, ενώ εκτίμησε ότι, όπως είχε γίνει και την περίοδο 2010- 2012, θα ανέβει σταδιακά μέχρι να φτάσει το 6%.

“Όταν φτάσουμε εκεί, αναπόφευκτη συνέπεια θα είναι η επιβολή νέων όρων στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Θα είναι το αντίθετο από αυτό που επιθυμεί η κυβέρνηση. Για αυτό πρέπει να υπάρχουν προληπτικά μέτρα. Αυτό που τόνισε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για πιστοληπτική γραμμή στήριξης, εγώ το βρίσκω πολύ σωστό”, είπε ο κ. Σημίτης.

“Κατά την άποψη του πρωθυπουργού, τον Αύγουστο ανοίγει ένας νέος δρόμος για την Ελλάδα. Ελεύθερη από δεσμεύσεις, η κυβέρνηση θα καθορίσει τη δική της πολιτική και η λιτότητα θα είναι παρελθόν. Η απλή απάντηση σε αυτή την άποψη; Πρόκειται για παραμύθι. Και οι λόγοι είναι πολλοί”, υπογράμμισε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε τον κανονισμό της Ευρωζώνης 471/2013, ο οποίος καθορίζει την οικονομική και δημοσιονομική εποπτεία επί των κρατών μελών και αναφέρει ότι τα κράτη παραμένουν υπό εποπτεία και μετά τη λήξη των προγραμμάτων στήριξης, εφόσον δεν έχει εξοφληθεί το 75% της βοήθειας που έχει ληφθεί. “Η Ελλάδα θα χρωστά για πολλά χρόνια, ακόμη περισσότερο από 75%, άρα, σύμφωνα με όλες τις απόψεις που υπάρχουν στην Ε.Ε. και τα κείμενα, η εποπτεία θα συνεχιστεί και θα είναι στενή”, επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2,2% από το 2025 και για πολλά χρόνια. “Πρωτογενή πλεονάσματα αυτού του ύψους και για τόσο μακρύ διάστημα είναι ανέφικτα”, υπογράμμισε.

Επιπλέον, ο κ. Σημίτης επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει οδηγηθεί, λόγω της κρίσης, σε μία παραγωγική αποεπένδυση και αναρωτήθηκε: “Είναι δυνατόν η κατάσταση αυτή να αλλάξει στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα μέχρι τον Αύγουστο; Αστειευόμαστε;”

Αναρωτήθηκε γιατί η κυβέρνηση λέει ότι θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα απολύτως ελληνικό, υπογραμμίζοντας ότι “όλα τα προηγούμενα προγράμματα είναι επίσης ελληνικά, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης”. Σχολίασε, επίσης, ότι αποκλειστικά ελληνικό πρόγραμμα ήταν αυτό που εφάρμοσε η κυβέρνηση το πρώτο εξάμηνο του 2015, το οποίο ζημίωσε τη χώρα κατά 150 δισεκ. ευρώ ή σύμφωνα με την εκτίμηση του κ. Βίζερ, κατά 200 δισεκ. ευρώ.

Εξέφρασε δε την άποψη, ότι το πρόγραμμα για την επόμενη ημέρα του μνημονίου “δεν μπορεί να αποτελεί επανάληψη χιλιοειπωμένων εξαγγελιών, που κατά τους εμπνευστές τους διαφοροποιούν την αριστερή Ελλάδα, από την προηγούμενη νεοφιλελεύθερη Ελλάδα.”

Τέλος, σχολίασε τη δήλωση του πρώην επικεφαλής του EWG, Τόμας Βίζερ, ο οποίος δήλωσε ότι αμφιβάλλει εάν θα υπάρξει ρύθμιση χρέους. Κατά την εκτίμηση του κ. Σημίτη, θα υπάρξει κάποια ρύθμιση του χρέους, αλλά που θα αφορά σε βαθμιαίο περιορισμό του, ώστε να ασκείται στην Ελλάδα πίεση για τη συμμόρφωση με τα υποσχεθέντα, κάτι που θα έχει ως συνέπεια το διαρκή έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, παρά το τέλος των μνημονίων.

Πηγή: skai.gr