Κλείσιμο

Αβεβαιότητα Πιτσιόρλα για οριστική αποφυγή κινδύνου νέου προγράμματος …

«Φωτιές» άναψε στη Βουλή, πιθανόν και στην κυβέρνηση, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, με την αβεβαιότητα που εκδήλωσε για την καθαρή έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια μετά τον Αύγουστο του 2018, αν όχι τηρώντας αποστάσεις από το επίσημο κυβερνητικό «αφήγημα», χαμηλώνοντας σίγουρα τον πήχη των προσδοκιών.

Μιλώντας στην Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, ο κος Πιτσιόρλας, εξέφρασε επί της ουσίας αμφιβολίες ότι η χώρα έχει αποφύγει οριστικά τον κίνδυνο ενός νέου προγράμματος, μιλώντας για «ελπίδα» ολοκλήρωσης του τρέχοντος προγράμματος και κρούοντας καμπανάκι εγρήγορσης προς τα μέλη της κυβέρνησης.

«Τελειώνουμε», ξεκίνησε τη φράση του ο υφυπουργός Οικονομίας, σπεύδοντας άμεσα να προσθέσει: «ελπίζω να τελειώσουμε το καλοκαίρι με τα προγράμματα διάσωσης και να βγούμε ξανά να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας και να σχεδιάσουμε την αναπτυξιακή μας προοπτική», υπογραμμίζοντας την ανάγκη απόκτησης αυτονομίας και τονίζοντας ότι χωρίς αυτή δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν όσα προσδοκά η κυβέρνηση.

«Αν δεν αποκτήσουμε την αυτονομία να σχεδιάζουμε μόνοι μας την πολιτική της χώρας και το μίγμα της πολιτικής, δεν θα μπορέσουμε να κάνουμε πολλά από αυτά που όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να γίνουν. Κεντρικό είναι το θέμα της φορολογίας.Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να σχεδιάζουμε με μεγαλύτερη αυτονομία από ότι σήμερα. Αυτό είναι κεντρικό θέμα, γι’ αυτό και στόχος της Κυβέρνησης είναι να αποφύγει πάση θυσία μετά τον Αύγουστο νέο πρόγραμμα, διότι νέο πρόγραμμα με τη μία ή την άλλη μορφή αυξημένη και πάλι εποπτεία και σημαίνει αυξημένη και πάλι εποπτεία και αδυναμία δική μας να διαμορφώσουμε νέο μίγμα πολιτικής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.

Ως προς τις συστάσεις του κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, για ανάγκη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ο ίδιος, φάνηκε να διαφωνεί αν και όχι με απόλυτα ξεκάθαρο τρόπο, λέγοντας ότι: «Δεν είναι ανάγκη να κάνουμε προβλέψεις για το εάν θα πετύχουμε χωρίς πιστοληπτική γραμμή ή δεν θα πετύχουμε, αλλά πρέπει να είναι στόχος μας, να μην έχουμε κανενός είδους τέτοια εξάρτηση από τον Αύγουστο και μετά».

Ο Στέργιος Πιτσιόρλας, συνεχίζοντας, το συλλογισμό του απηύθυνε μήνυμα μάλλον στο εσωτερικό της κυβέρνησης και τους συναδέλφους του υπουργούς, προσθέτοντας πως: «Άρα, από τώρα έως και τον Αύγουστο, θα πρέπει να κάνουμε ό,τι πρέπει. Να βγούμε στις - αγορές και να μπορούμε από κει και πέρα, μόνοι μας να αποφασίζουμε»..

Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης πάντως επισήμανε ότι ακόμα και η καθαρή έξοδος από τα Μνημόνια δεν πρέπει να σημάνει επιστροφή στα παλιά.

Πηγή: skai.gr - Ναντίν Χαρδαλιά