Νουί: Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα κάπως αδύναμες

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμα «κάπως αδύναμες» και θα χρειαστεί χρόνος και αποφασιστικότητα ώστε να ανακάμψουν πλήρως από τις επιπτώσεις της πολυετούς κρίσης διατύπωσε η επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, εκφράζοντας ωστόσο αισιοδοξία για το μέλλον.

Μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών, η Ντανιέλ Νουί στάθηκε ιδιαίτερα στα «κόκκινα» δάνεια, αναφέροντας ότι τα ελληνικά ιδρύματα έχουν πετύχει πρόοδο όμως θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους ώστε να πιάσουν τους όλο και μεγαλύτερους στόχους των επόμενων ετών.

Διευκρίνισε όμως πως η αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τις προσπάθειες του τραπεζικού κλάδου, αλλά θα πρέπει να υποστηριχθεί από τις νομικές και δικαστικές προσπάθειες της ελληνικής πολιτείας.

Στο πλαίσιο αυτό, η επόπτρια του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης επισήμανε πως οι ελληνικές Αρχές θα πρέπει να εφαρμόσουν το νέο μοντέλο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών σε ολόκληρη την επικράτεια και να εγγυηθούν την ασφάλεια των συμβολαιογράφων. Χαρακτήρισε λογική την κατάργηση των φυσικών πλειστηριασμών, διότι συχνά ματαιώνονταν εξαιτίας κινητοποιήσεων.

Η κ. Νουί κάλεσε επίσης την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει στο εκατό τοις εκατό τους νέους νόμους για εξωδικαστικές ρυθμίσεις οφειλών και την αναγκαστική είσπραξη χρεών, σημειώνοντας πως σε αυτό το μέτωπο θα μπορούσε να υπάρχει ταχύτερη πρόοδος.

Εκτίμησε ότι όταν τεθεί σε πλήρη εφαρμογή νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών και θα βοηθήσει σε μία ευρύτερη αλλαγή κουλτούρας όσον αφορά την πληρωμή χρεών στην Ελλάδα. «Τέτοια πολιτισμική μετατόπιση θα χρειαστεί χρόνο, αλλά είναι απόλυτα απαραίτητη», είπε.

Η κ. Νουί πάντως εξέφρασε μία γενικότερη αισιοδοξία για την πορεία της χώρας και των τραπεζών,  λέγοντας με «δελφικό» νόημα ότι οι συνθήκες στη χώρα μας είναι θετικές και συνεπώς «είναι πρέπον να πούμε πως οι οιωνοί είναι καλοί».

Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι τράπεζες έχουν οικοδομήσει τα κεφαλαιακά τους αποθέματα κι έχουν σταθεροποιήσει τις πηγές εσόδων τους, κάτι που τους έχει επιτρέψει να περιορίσουν βαθιά την εξάρτησή τους από τον έκτακτο μηχανισμό ELA.

«Όλα τα μέτρα επιστρέφουν σταδιακά στα φυσιολογικά επίπεδα», είπε.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΕΚΤ