Τρίτος μήνας μείωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη

Πτώση για τρίτο συναπτό μήνα καταγράφηκε τον Φεβρουάριο στον πληθωρισμό της ευρωζώνης, αναζωπυρώνοντας τις υποψίες πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να παρατείνει την ποσοτική χαλάρωση πέρα από τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat, οι τιμές στη νομισματική ένωση αυξήθηκαν κατά 1,2% σε ετήσια βάση.

Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό που καταγράφεται τους τελευταίους 15 μήνες στη νομισματική ένωση, και σαφώς κάτω από τον στόχο της Ευρωτράπεζας για αύξηση σχεδόν 2% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Εξίσου δυσάρεστα ήταν τα μηνύματα στο μέτωπο του δομικού πληθωρισμού, ο οποίος παρέμεινε «κολλημένος» μόλις στο 1%. Η ΕΚΤ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στον δομικό πληθωρισμό, καθώς δεν συνυπολογίζει ευμετάβλητες τιμές στα τρόφιμα, στην ενέργεια και στα καπνικά.

Κύριος παράγοντας πίσω από την αποδυνάμωση των πληθωριστικών πιέσεων στην ευρωζώνη είναι η σταδιακή αποκλιμάκωση της αυξητικής δυναμικής που προσέδιδαν οι τιμές του πετρελαίου.

Στην πράξη, ο σταθερά ασθενικός πληθωρισμός εντείνει τις υποψίες ότι η ΕΚΤ τουλάχιστον θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επεκτείνει εκ νέου το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ώστε οι τιμές να μπουν σε σταθερά αυξητική τροχιά χωρίς να χρειάζονται συνεχώς νομισματική στήριξη. Οι αγορές κανονικά θα λήξουν στο τέλος του Σεπτεμβρίου.

Παράγοντας αβεβαιότητας ωστόσο είναι οι επικείμενες αλλαγές στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, καθώς η θητεία του προέδρου Μάριο Ντράγκι – πρωτοστάτη της υπερ-χαλαρής πολιτικής – λήγει στο τέλος Οκτωβρίου του 2019.

Πιθανός διάδοχος του κ. Ντράγκι είναι ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης Γενς Βάιντμαν, παραδοσιακός πολέμιος της ποσοτικής χαλάρωσης, ο οποίος έχει ζητήσει τον τερματισμό της εν λόγω πολιτικής το ταχύτερο δυνατό.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ