Χωρίς αυξήσεις πέρυσι Έλληνες, Λουξεμβούργιοι και Γερμανοί

Μολονότι 22 χώρες της ΕΕ έχουν εισαγάγει τον κατώτατο μισθό (εξαιρέσεις αποτελούν η Κύπρος, η Δανία, η Ιταλία, η Φινλανδία, η Αυστρία και η Σουηδία), σε τρεις δεν έγινε πέρυσι αύξηση των βασικών αποδοχών και συγκεκριμένα στη Γερμανία, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα.

Συνυπολογίζοντας τον πληθωρισμό, η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό στις χώρες αυτές έχει μειωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σχετική έκθεση που εκπόνησε το γερμανικό Ίδρυμα Χανς Μπέκλερ, το οποίο πρόσκειται στα συνδικάτα.

Οι κατώτατοι μισθοί αυξήθηκαν στις 22 χώρες κατά μέσο όρο κατά 4,4%. Εντούτοις «λόγω των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή, με 2,8% οι πραγματικές αυξήσεις ήταν εμφανώς μικρότερες σε σχέση με το 2016», αναφέρεται στην έκθεση. Το 2016 οι πραγματικές αυξήσεις των κατώτατων μισθών -λαμβάνοντας δηλαδή υπόψη και τον πληθωρισμό- κινήθηκαν κατά μέσο όρο στο 5,1%.

Οριακή μείωση πραγματικού εισοδήματος

Σε Ελλάδα, Γερμανία και Λουξεμβούργο αντίθετα, όπου δεν έγιναν αυξήσεις στον βασικό μισθό, οι εργαζόμενοι υπέστησαν -αν και περιορισμένη- μείωση του πραγματικού εισοδήματος λόγω πληθωρισμού: στην Ελλάδα κατά 1,1%, στη Γερμανία κατά 1,7% ενώ στο Λουξεμβούργο κατά 2,1%.

Στη Γερμανία η νομοθεσία προβλέπει διετή αναπροσαρμογή του κατώτατου ωρομισθίου. Τελευταία φορά αυξήθηκε στις αρχές του 2017 από τα 8,50 στα 8,84 ευρώ/ώρα. Με την επόμενη αύξηση αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 ευρώ.

Με 8,84 ευρώ σημερινό ωρομίσθιο όμως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υπολείπεται των περισσοτέρων χωρών της δυτικής Ευρώπης. Οι υψηλότεροι κατώτατοι μισθοί καταγράφονται στις γειτονικές της χώρες: στη Γαλλία ανέρχεται στα 9,88 ευρώ την ώρα, στην Ολλανδία στα 9,68 € ενώ με 11,55 € το υψηλότερο κατώτατο ωρομίσθιο καταγράφεται στο Λουξεμβούργο.

Κάτω από 3 ευρώ στην ανατολική Ευρώπη

Σε όλες τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης αντίθετα -πλην Σλοβενίας (4,84€)- ο κατώτατος μισθός δεν ξεπερνά σήμερα τα τρία ευρώ την ώρα. Τον χαμηλότερο έχει η Βουλγαρία με 1,57€, στην Κροατία βρίσκεται στα 2,66€ ενώ στην Πολωνία στα 2,85€. Η μεγαλύτερη (φαινομενική) αύξηση έγινε στη Ρουμανία: το 2017 αυξήθηκε μεν σε σχέση με πρόπερσι κατά 52%, ωστόσο με 2,50€ την ώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παραμένει όμως το κατώτατο ωρομίσθιο και στις χώρες της Μεσογείου: ενώ στην Ελλάδα βρίσκεται στα 3,39 ευρώ την ώρα, στη Μάλτα 4,31€, στην Πορτογαλία 3,49€, στην Ισπανία δεν ξεπερνά τα 4,46€.
Πηγή: DW - Κώστας Συμεωνίδης (WSI-Mindestlohnbericht 2018, spiegel.de, afpd)
TAGS: θεσμοί