Κλείσιμο

«Σφίγγα» ο Ντράγκι για το προληπτικό πρόγραμμα – Κουτεντάκης κατά Στουρνάρα

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι δεν απάντησε τη Δευτέρα αν η Ελλάδα έχει ανάγκη το προληπτικό πρόγραμμα στήριξης μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Την ίδια ώρα, η αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τον Γιάννη Στουρνάρα για το πρόγραμμα την επόμενη ημέρα του μνημονίου να συνεχίζεται αμείωτη.

Ειδικότερα, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Μάριο Ντράγκι απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα σε δύο ερωτήσεις που του έγιναν, δηλώνοντας ότι το θέμα αυτό δεν εξαρτάται από την Ευρωτράπεζα.

«Δεν έχουν γίνει νέες συζητήσεις
για ένα νέο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα, αυτό το θέμα άπτεται του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» διευκρίνισε.

Ο Μάριο Ντράγκι αρνήθηκε ότι υπήρξε αντιπαράθεση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας, oπότε πάγωσε η εκταμίευση της δόσης στην Ελλάδα. «Ο κ. Τσακαλώτος είπε το ίδιο... Το θέμα πηρέ μεγάλες διαστάσεις από τον Τύπο» ανέφερε.

Το θέμα έχει προκαλέσει τη σύγκρουση του Γιάννη Στουρνάρα και της κυβέρνησης, με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος να απευθύνει τη Δευτέρα τρίτο κάλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης από τους Ευρωπαίους για τη μεταμνημονιακή εποχή.

Μιλώντας στη γενική συνέλευση μετόχων της ΤτΕ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσπαθεί να συγκροτήσει η κυβέρνηση όντως μπορεί να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, όμως επισήμανε η προληπτική γραμμή προσφέρει διαφορετικού είδους προστασία, ειδικά εν μέσω ταραχών στις διεθνείς αγορές.

Απαντώντας λίγο αργότερα στον Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα της συνέλευσης των ετόχων της ΤτΕ, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκος Κουτεντάκης διαχώρισε την κυβερνητική θέση από την άποψη του κ. Στουρνάρα, όπως διαμορφώνεται στην εφετινή έκθεσή του.

«Ενόψει της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, η στρατηγική στόχευση όλων των καλοπροαίρετων πλευρών είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και η διαμόρφωση θετικών προσδοκιών ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση» σχολίασε ο κ. Κουτεντάκης.

Όπως υποστήριξε ο ΓΓ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, «η προσπάθεια ομαλής εξόδου δυσχεραίνει σημαντικά όταν η Κεντρική Τράπεζα της χώρας αμφισβητεί την επάρκεια της συμφωνημένης διαδικασίας και επαναφέρει το αίτημα για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης.

«Η συγκεκριμένη θέση για προληπτικό πρόγραμμα στήριξης, ανεξάρτητα από προθέσεις,
δημιουργεί αντικειμενικά αμφιβολίες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αυξάνει την αβεβαιότητα και δυσχεραίνει την ομαλή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» σημείωσε ο κ. Κουτεντάκης.

Άρθρο με τίτλο «Κακοί βαθμοί για την Ελλάδα» δημοσίευσε στο μεταξύ το γερμανικό περιοδικό Spiegel, παρά την προ ολίγων ημερών αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον οίκο Moody's. 
Πηγή: skai.gr