Κλείσιμο

Τρίτη έκκληση Στουρνάρα προς την κυβέρνηση για προληπτική γραμμή στηριξης

Τρίτο κάλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης από τους Ευρωπαίους για τη μετα-Μνημόνιο εποχή απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, λίγες ημέρες αφότου οι τρεις μεγαλύτεροι οίκοι αξιολόγησης αναβάθμισαν μεν το αξιόχρεο της χώρας αλλά όχι σε επενδυτικό επίπεδο.

Μιλώντας στην τακτική συνέλευση μετόχων της ΤτΕ ο κ. Στουρνάρας είπε ότι το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» ύψους 19 δισεκατομμυρίων ευρώ που προσπαθεί να συγκροτήσει η κυβέρνηση όντως μπορεί να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, όμως επισήμανε η προληπτική γραμμή προσφέρει διαφορετικού είδους προστασία, ειδικά εν μέσω ταραχών στις διεθνείς αγορές.

Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα απορρίψει το ενδεχόμενο προληπτικής στήριξης, προτάσσοντας ως αντίβαρο το «μαξιλαράκι»,. Ο κεντρικός τραπεζίτης όμως προειδοποίησε ότι «δεν θα πρέπει να δραματοποιείται» το ενδεχόμενο προσφυγής σε προληπτικό πρόγραμμα, καθότι οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί δημιουργήθηκαν ακριβώς για να χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ανάγκη.

Το νέο μήνυμα Στουρνάρα ήλθε λίγες ημέρες μετά τη λογομαχία που είχε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Eurogroup της Καθαράς Δευτέρας με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά και στον απόηχο της σύστασης του προέδρου της ευρω-ομάδας Μάριο Σεντένο προς την Αθήνα να εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα – ειδικά εάν δεν έχει πλήρη πρόσβαση στις αγορές.

Μεταξύ άλλων, τόνισε, η γραμμή στήριξης θα διατηρήσει την απρόσκοπτη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στους πόρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς θα διατηρηθεί η μνημονιακή «εξαίρεση» που επιτρέπει στα ελληνικά ομόλογα να γίνονται δεκτά χωρίς να είναι «επενδυτικού επιπέδου».

Υπογράμμισε δε ότι, σε συνδυασμό με μέτρα για ελάφρυνση του χρέους, η διατήρηση της εξαίρεσης θα επιτρέψει στην ΕΚΤ να εντάξει τους ελληνικούς τίτλους είτε στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων είτε στις επανεπενδύσεις κεφαλαίων – μέσω των οποίων η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης θα διατηρηθεί υπογείως σε βάθος χρόνου.

Ο ΣΚΑΪ είχε μεταδώσει στις αρχές Φεβρουαρίου ότι η Ευρωτράπεζα δεν έχει αποκλείσει τη χώρα μας από αυτά τα δύο προγράμματα. Τα μέτρα για το χρέος είναι αντικείμενο τεχνικής διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί να τοποθετεί τις ανώτερες συζητήσεις το δίμηνο Μαΐου - Ιουνίου.

Ο κ. Στουρνάρας ξεκαθάρισε πάντως ότι σε κάθε περίπτωση η ομαλή έξοδος της Ελλάδας από την κρίση συνεπάγεται δεσμεύσεις για «τη διασφάλιση των μέχρι σήμερα επιτευγμάτων, την άσκηση συνετής οικονομικής πολιτικής μετά το πρόγραμμα και τη συνέχιση της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μέχρι την ολοκλήρωσή τους».
Πηγή: skai.gr