Τα χρέη και τα προβλήματα της ΔΕΗ στο επίκεντρο των επαφών με τους θεσμούς

Η οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ με τα δάνεια και τα χρέη που έχουν συσσωρεύει θα είναι ένα από τα πρώτα θέματα που θα εξεταστούν σήμερα με τους θεσμούς, καθώς αρχίζει η τέταρτη αξιολόγηση.

Οι ηγεσίες των υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών θα κληθούν να δώσουν το ακριβές χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική πλευρά ώστε να προχωρήσει η πώληση του 17% της επιχείρησης.

Επί τάπητος θα τεθούν επίσης
το νομοσχέδιο για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, τα μέτρα έχουν ληφθεί για τα άμεσα ληξιπρόθεσμα δάνεια των 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν έως το τέλος του έτους, αλλά και τα μέτρα για τους απλήρωτους λογαριασμούς που ξεπερνούν τα 2.4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά λιανικής ώστε να έχουν περισσότερο χώρο να δραστηριοποιηθούν οι ιδιώτες ηλεκτρικής ενέργειας και η απελευθέρωση του φυσικού αερίου.

Αργότερα το απόγευμα θα γίνει συζήτηση για την πλήρη λειτουργία του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων αλλά και την πορεία υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που έχει βάλει για φέτος τον φιλόδοξο στόχο για έσοδα ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ.

Μέσα στο χρόνο άλλωστε θα πρέπει να μπουν οι τελικές υπογραφές για το Ελληνικό και την παραχώρηση διαχείρισης της Εγνατίας Οδού και τον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ. Πρέπει επίσης να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις στις ενεργειακές εταιρίες (ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ ΔΕΗ) και την αποκρατικοποίηση της εταιρίας διαχείρισης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος.
Πηγή: ska - Νίκος Υποφάντης
TAGS: θεσμοί