Ακριβώς στο μέσο της ΕΕ ο ελάχιστος μισθός στην Ελλάδα

Στην ενδέκατη θέση ανάμεσα στις 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν βασικό μισθό βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Eurostat, τα οποία καταδεικνύουν τους πολύ χαμηλούς μισθούς που επικρατούν ακόμα στο πρώην ανατολικό μπλοκ, αλλά και το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

Ο χαμηλότερος ελάχιστος μισθός στην ΕΕ δίνεται στη Βουλγαρία, όπου οι εργαζόμενοι λαμβάνουν 261 ευρώ, δηλαδή περίπου οκτώ φορές λιγότερα χρήματα σε σχέση με τα 1.999 ευρώ που λαμβάνουν οι ομόλογοί τους στο Λουξεμβούργο.

Η Ελλάδα, όπου ο μηνιαίος ελάχιστος μισθός ανέρχεται στα 684 ευρώ – εφόσον οι 14 μισθοί υπολογιστούν ως 12 – συγκαταλέγεται σε ομάδα πέντε χωρών του Νότου όπου ο βασικός μισθός κυμαίνεται μεταξύ 600 και 900 ευρώ ανά μήνα.

Στο ίδιο γκρουπ βρίσκονται οι Πορτογαλία (677 ευρώ), η Μάλτα (748 ευρώ), η Σλοβενία (843 ευρώ) και η Ισπανία (859 ευρώ). Η Ιταλία, η μεγαλύτερη οικονομία του ευρωπαϊκού Νότου, δεν έχει νομοθετήσει ελάχιστες απολαβές.

Αντίθετα, σε επτά χώρες του Βορρά ο κατώτατος μισθός βρίσκεται πάνω από τα 1.400 ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ο «ουραγός» με 1.401 ευρώ, ενώ προπορεύονται η Γερμανία και η Γαλλία (αμφότερες 1.498 ευρώ), το Βέλγιο (1.563 ευρώ), η Ολλανδία (1.578 ευρώ), η Ιρλανδία (1.614 ευρώ) και το Λουξεμβούργο.

Οι χώρες όμως που έχουν τους χαμηλότερους ονομαστικούς μισθούς είναι η τα μέλη του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ.

Πέραν της ουραγού Βουλγαρίας, στη Λιθουανία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Κροατία, την Τσεχία και την Σλοβακία οι ελάχιστες μηνιαίες αποδοχές κυμαίνονται μεταξύ 400 και 480 ευρώ. Σε οριακά καλύτερη θέση είναι η Εσθονία και η Πολωνία με βασικό μισθό 500 και 503 ευρώ αντίστοιχα.

Έξι χώρες της ΕΕ δεν έχουν βασικό μισθό, η Δανία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία.
Πηγή: skai.gr