Κλείσιμο

Ρεκόρ στις τουριστικές αφίξεις και άλμα στα έσοδα πέτυχε η Ελλάδα το 2017

Νέο ιστορικό ρεκόρ με σχεδόν 27,2 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών και ταξιδιωτών πέτυχε το 2017 η Ελλάδα, με τα ταξιδιωτικά έσοδα να πλησιάζουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 9,7% σε σχέση με το 2016, κυρίως χάρη στην σημαντική τόνωση των αφίξεων από την υπόλοιπη ευρωζώνη (+10,4%) κι από τις Ηνωμένες Πολιτείες (+11,1%). Το γεγονός αυτό αντιστάθμισε τη μικρή πτώση – της τάξης του 1,1% – που καταγράφηκε στους επισκέπτες από τη Ρωσία.

Το άλμα στις συνολικές αφίξεις οδήγησε σε ανάλογη άνοδο στις ταξιδιωτικές εισπράξεις, οι οποίες άγγιξαν τα 14,6 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένες κατά 10,5% έναντι του 2016.

Τουρίστες και ταξιδιώτες από την ευρωζώνη δαπάνησαν περισσότερα από 6,2 δισεκ. ευρώ επισκεπτόμενοι τη χώρα μας, 20,6% περισσότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Πάνω από το ένα τρίτο αυτών των χρημάτων προήλθε από τις τσέπες Γερμανών, οι οποίοι άφησαν στα ελληνικά ταμεία περισσότερα από 2,55 δισεκ. ευρώ.

Τα έσοδα από την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση ξεπέρασαν τα €4,3 δισεκατομμύρια.

Οι εισπράξεις από Ρώσους παρουσίασαν πτώση της τάξης του 3,6%, όμως στον αντίποδα οι εισπράξεις από Αμερικανούς παρουσίασαν άνοδο κατά 4,4%.

Συνισταμένη αυτών των θετικών εξελίξεων ήταν η αύξηση του πλεονάσματος στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο, που σημαίνει ότι ο τουρισμός συνεχίζει να είναι μία από τις μεγαλύτερες πηγές καθαρών εσόδων για τη χώρα μας.

Το πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 12,68 δισεκ. ευρώ, αυξημένο κατά 13,2% σε σχέση με το 2016.
Πηγή: skai.gr