Εκατοντάδες χιλιάδες ελέγχους αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι το 2018

Σε κλοιό εκατοντάδων χιλιάδων φορολογικών ελέγχων για συμμόρφωση προς τις υποχρεώσεις τους θα βρεθούν φέτος πολίτες και επιχειρήσεις, όπως προκύπτει από τους στόχους της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι στόχοι της ΑΑΔΕ προβλέπουν την επιβολή κατασχέσεων σε σχεδόν έξι στους δέκα (59%) από τους φορολογούμενους οι οποίοι ήδη κινδυνεύουν με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Σχεδιάζονται επίσης απλούστερες διαδικασίες για τις κατασχέσεις θυρίδων, ενώ στα σκαριά βρίσκεται επίσης η υλοποίηση ηλεκτρονικής εφαρμογής για την παρακολούθηση των μισθώσεων ακινήτων που διενεργούνται από ηλεκτρονικές πλατφόρμες τύπου Airbnb. Στόχος είναι η εφαρμογή να είναι έτοιμη έως τα τέλη Μαρτίου.

Η ΑΑΔΕ έχει θέσει ακόμα ως στόχο την είσπραξη 2,8 δισεκ. ευρώ από παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά και ποσοστό 24% των «φρέσκων» ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Η Αρχή σχεδιάζει επίσης τη διενέργεια τουλάχιστον 1.000 ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και φορολογούμενους μεγάλου πλούτου, όπου θέλει να βεβαιώσει τουλάχιστον 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ σε φόρους.

Πέραν των εισπράξεων
, η ΑΑΔΕ έθεσε ως στόχο να εκκαθαριστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις για επιστροφές για όλα τα φορολογικά αντικείμενα, προκειμένου έως τις 31 Αυγούστου να μην υφίστανται εκκρεμείς επιστροφές άνω των 90 ημερών.

Στο μέτωπο του λαθρεμπορίου, η Αρχή στοχεύει να κατασχέσει τουλάχιστον 350 εκατομμύρια τεμάχια τσιγάρων, τουλάχιστον 100 χιλιάδες λίτρα υγρών καυσίμων και τουλάχιστον 240 χιλιάδες λίτρα αλκοολούχων ποτών.
Πηγή: skai.gr