Υποχρεωτικό PSI σε περίπτωση νέων διασώσεων ζητά η Ολλανδία

Υποχρεωτικό «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες πιστωτές σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις χρέους στην ευρωζώνη ζητά εκ νέου η Ολλανδία, ενώσω εντείνονται οι συζητήσεις για την εμβάθυνση της ευρωζώνης και το μέλλον του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο νέος ολλανδός υπουργός Οικονομικών Βόπκε Χούκστρα δήλωσε στους «Financial Times» ότι το «κούρεμα» των ιδιωτών ομολογιούχων είναι απαραίτητο προκειμένου να προστατευθούν οι φορολογούμενοι της ευρωζώνης από το κόστος των Μνημονίων αλλά και για να υπάρξει μεγαλύτερη πειθαρχία σε χώρες που έχουν μεγάλο χρέος.

«[Ζητάμε] από πρόσωπα και εταιρείες που κατέχουν τα ομόλογα μίας χώρας να επωμιστούν μέρος του λογαριασμού», είπε ο κ. Χούκστρα. Σημείωσε πως αυτό είναι «απαραίτητο σε περίπτωση που τα πράγματα πάνε στραβά» αλλά και «απόλυτα δίκαιο» εφόσον οι φορολογούμενοι πρέπει να σηκώσουν κομμάτι το τιμήματος.

Η Ελλάδα είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που έχει επιβάλει «κούρεμα» σε ιδιώτες πιστωτές της, με το PSI του 2012.

Η πρόταση για μηχανισμό «κουρέματος» των ιδιωτών ομολογιούχων τέθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, το περασμένο φθινόπωρο. Η νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας την έχει ενστερνιστεί πλήρως, εντάσσοντάς την στην προγραμματική συμφωνία της.

Ωστόσο, η εν λόγω ιδέα αντιμετωπίζεται με μεγάλη επιφυλακτικότητα από χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία, οι οποίες εκτιμούν ότι η θέσπιση τέτοιου μηχανισμού θα μειώσει την εμπιστοσύνη των αγορών και θα γεννήσει αμφιβολίες για το αξιόχρεο μελών της ευρωζώνης.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ESM