Προτροπή Σεντένο στην Αθήνα να εξετάσει προληπτική γραμμή βοήθειας

Μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα ήταν σοφό να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης μετά το Μνημόνιο, ειδικά εάν δεν έχει εξασφαλίσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές ομολόγων έως το τέλος του προγράμματος, έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.

Ο κ. Σεντένο σημείωσε ότι η Αθήνα θα πρέπει να μελετήσει «όλους τους διαθέσιμους μηχανισμούς» που μπορούν να προσφέρουν οι εταίροι για τη μετα-Μνημονιακή περίοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι η πλήρης και απρόσκοπτη δυνατότητα εξόδου στις αγορές συνιστά «κλειδί» για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών της Ευρωβουλής ο κ. Σεντένο διευκρίνισε πάντως πως οι αποφάσεις για το μοντέλο που θα τεθεί σε ισχύ μετά το Μνημόνιο θα ληφθούν αποκλειστικά από τις ελληνικές Αρχές κι ότι η χώρα μας επί του παρόντος «ανακτά» την πρόσβαση στις αγορές.

Η τοποθέτηση Σεντένο ήλθε μετά από ερώτηση ευρωβουλευτή σύμφωνα με την οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε στο ευρωκοινοβούλιο ότι τυχόν αίτημα για προληπτική γραμμή μπορεί να υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στο αξιόχρεο της Ελλάδας, ουσιαστικά υπονομεύοντας τη δυνατότητα της χώρας να αυτοχρηματοδοτείται από τις αγορές.

Ο Πορτογάλος επικεφαλής του Eurogroup δεν σχολίασε συγκεκριμένα τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών. Διαμήνυσε όμως ότι ένας ακόμα παράγοντας-κλειδί για την ανάκτηση της επενδυτικής εμπιστοσύνης είναι η διατήρηση των μεταρρυθμίσεων που έχει φέρει το Μνημόνιο, ανεξάρτητα από το πολιτικές σκέψεις και τον πολιτικό κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο κ. Σεντένο εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη σοβαρότητα το πρόγραμμα και την ιδιοκτησία των απαιτούμενων μέτρων.

Στάθηκε ακόμα στην κρισιμότητα της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά στην ευρω-ομάδα μέσα στους επόμενους μήνες.

Επανέλαβε πως η τεχνική μελέτη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει αρχίσει κι ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν κοντά στο τέλος του Μνημονίου.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup