Κλείσιμο

Η Βενεζουέλα άντλησε $735 εκατ. δολάρια την πρώτη μέρα έκδοσης του Petro

Περίπου 735 εκατομμύρια δολάρια άντλησε η Βενεζουέλα την πρώτη ημέρα προπώλησης του κρυπτο-νομίσματός της, του Petro, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.

Η αξία του Petro βασίζεται στα πετρελαϊκά αποθέματα της Βενεζουέλας. Θεωρητικά το κρυπτο-νόμισμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πληρωμή φόρων, την αγορά αγαθών και για άλλες συναλλαγές.

Ελπίδα του καθεστώτος Μαδούρο είναι ότι το Petro θα επιτρέψει στη Βενεζουέλα να αντιμετωπίσει τον χρόνιο υπερπληθωρισμό, ο οποίος ευτελίζει το εισόδημα των πολιτών, και τη συναλλαγματική κατάρρευση του κανονικού νομίσματος, του μπολιβάρ.

Ο κ. Μαδούρο δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για την άντληση των $735 εκατομμυρίων ούτε διευκρίνισε ποιοι ήταν οι πρώτοι επενδυτές. Χαιρέτισε ωστόσο το λανσάρισμα του Petro ως «μεγάλη λύση» στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η λατινοαμερικανική χώρα, σημειώνοντας ότι αποδεικνύει την οικονομική κυριαρχία του Καράκας παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Η Βενεζουέλα βιώνει μία από τις βαθύτερες οικονομικές κρίσεις στη μεταπολεμική ιστορία. Το Διεθνές Νομισματικό εκτιμά πως το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 6% φέτος ενώ οι τιμές θα αυξηθούν κατά σχεδόν 2.350%.

Σύμφωνα με τα όσα έχει κάνει γνωστά η κυβέρνηση Μαδούρο, συνολικά θα εκδοθούν 100 εκατομμύρια μονάδες του Petro.

Στην τρέχουσα φάση της προπώλησης θα πουληθούν 38,4 εκατομμύρια μονάδες με τιμή αναφοράς 60 δολάρια. Από τις 20 Μαρτίου θα αρχίσει η κανονική πώληση, όποτε θα διατεθούν ακόμα 44 εκατομμύρια μονάδες, πάντα με τιμή αναφοράς τα 60 δολάρια.

Οι υπόλοιπες 17,6 εκατομμύρια μονάδες θα παραμείνουν στην κατοχή του κράτους.
Πηγή: skai.gr