Μέσα στο επόμενο τετράμηνο οι κρίσιμες συζητήσεις & αποφάσεις για το χρέος

Κρίσιμης σημασίας για την πορεία του ελληνικού χρέους θα είναι οι επόμενοι τέσσερις μήνες, με τις τεχνικές συζητήσεις για ενδεχόμενα μέτρα μεσοπρόθεσμης ελάφρυνσης να έχουν ήδη αρχίσει στο επίπεδο του Euro-working Group και τις πρώτες αποφάσεις να αναμένονται έως τις αρχές του καλοκαιριού.

Στο επίκεντρο βρίσκεται μηχανισμός που θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με τον βαθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, προκειμένου το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους να προσαρμοστεί στις εκάστοτε δυνατότητες της χώρας.

Μετά το χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup ο πρόεδρος του σώματος Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι στόχος είναι να έχει επιτευχθεί επαρκής πρόοδος έως τη συνεδρίαση του Μαρτίου ή του Απριλίου προκειμένου ο μηχανισμό να τεθεί προς συζήτηση σε επίπεδο υπουργών.

Σημείωσε ότι, εξ όσων γνωρίζει, οι διαβουλεύσεις προχωρούν όμως ακόμα βρίσκονται σε προκαταρκτικό στάδιο.

Ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί από την πλευρά του άφησε να εννοηθεί πως οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις στη συνεδρίαση της 21ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι τότε πρέπει να κλείσουν τα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό πρόγραμμα.

Αυτό σημαίνει, τόνισε, πως ο μηχανισμός θα πρέπει να έχει καταρτιστεί έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Το κατά πόσον ο μηχανισμός ελάφρυνσης του χρέους θα τεθεί σε ισχύ και πότε αναμένεται να αποφασιστεί μετά την ολοκλήρωση του Μνημονίου, που λήγει τον Αύγουστο.

Άγνωστο παραμένει επίσης εάν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θεωρεί τον εν λόγω μηχανισμό επαρκή ώστε να διασφαλιστεί η μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup