Γερμανικός Τύπος: Ο ντε Γκίντος φέρνει τον Βάιντμαν πιο κοντά στην προεδρία της ΕΚΤ

Η στήριξη του Eurogroup στην υποψηφιότητα του ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ αυξάνει τις πιθανότητες του προέδρου της γερμανικής Bundesbank Γενς Βάιντμαν να διαδεχθεί του χρόνου τον Οκτώβριο τον Μάριο Ντράγκι στο τιμόνι της Ευρωτράπεζας, σύμφωνα με σειρά δημοσιευμάτων στον γερμανικό Τύπο.

Θα πρόκειται για τον πρώτο Γερμανό που αναλαμβάνει τα ηνία της ΕΚΤ, γεγονός που φαίνεται να ενισχύει την υποψηφιότητά του. Ένα άλλο συν για την υποψηφιότητα Βάιντμαν είναι ότι, συνήθως, όταν ο αντιπρόεδρος προέρχεται από μία μεγάλη νοτιοευρωπαϊκή οικονομία, όπως η Ισπανία, η προεδρία πηγαίνει σε χώρα του Βορρά.

Το μεγαλύτερο ζήτημα όμως είναι η νομισματική πολιτική που θα ακολουθούσε ο κ. Βάιντμαν.

Ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης είναι ένα από τα επιφανέστερα «γεράκια» στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας κι ένας από τους μεγαλύτερους επικριτές της ποσοτικής χαλάρωσης και των χαμηλών επιτοκίων που προώθησε ο κ. Ντράγκι ώστε να αποκλιμακώσει το κόστος δανεισμού του Νότου και να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Η υπερ-χαλαρή πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ επί θητείας Ντράγκι αναμένεται να αρχίσει να «ξετυλίγεται» σταδιακά από το 2019.

Δεν είναι όμως σαφές εάν ο κ. Βάιντμαν έχει πείσει πολλά κράτη-μέλη της ευρωζώνης ότι θα είναι ο καταλληλότερος διαχειριστής της κληρονομιάς του ιταλού κεντρικού τραπεζίτη – δηλαδή ενός διογκωμένου χαρτοφυλακίου που θα πρέπει να μειωθεί σταδιακά, χωρίς να τρομάξουν οι αγορές.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ