Συνεδριάζει το Eurogroup με το βλέμμα στα τρία προαπαιτούμενα

Τα τρία προαπαιτούμενα που απομένουν από την τρίτη αξιολόγηση θα τεθούν επί τάπητος στο σημερινό Eurogroup, χωρίς να είναι ακόμα γνωστό εάν οι εταίροι θα δώσουν το «πράσινο φως» για τη εκταμίευση της πρώτης υποδόσης, ύψους 5,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Οι τρεις εκκρεμότητες αφορούν την ιδιωτικοποίηση του πλειοψηφικού τμήματος του ΔΕΣΦΑ – με την προθεσμία για τις δεσμευτικές να εκπνέει σήμερα – την επένδυση στο Ελληνικό, για την οποία αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, και η πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ακινήτων.

Στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, την Καθαρά Δευτέρα, επισημαίνεται ότι η «πλήρης υλοποίηση των προαπαιτούμενων συνιστά προϋπόθεση για την αποδέσμευση της επόμενης δόσης». Ωστόσο, οι εταίροι φαίνεται πως αποδέχονται σε ένα βαθμό ότι οι εκκρεμότητες είναι τεχνικά ζητήματα.

Πάντως, ακόμα κι αν το Eurogroup δεν δρομολογήσει σήμερα την εκταμίευση των 5,7 δισεκ., ευρωπαίος αξιωματούχος διαμήνυσε πως το «πράσινο φως» ούτως ή άλλως δεν θα αργήσει.

Πέραν της Ελλάδας επί τάπητος θα τεθούν η μετα-Μνημονιακή πορεία της Ιρλανδίας και η αναμόρφωση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, εν μέσω προτάσεων για αναβάθμισή του σε «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».

Μετά την τυπική συνεδρίαση του Eurogroup θα ακολουθήσει,
στις 18:30 ώρα Ελλάδος, διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών και από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κύριο αντικείμενο θα είναι η εμβάθυνση της τραπεζικής ενοποίησης.

Πηγή: skai.gr
TAGS: Eurogroup