Τσακαλώτος: Η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από το πρόγραμμα στήριξης το ερχόμενο καλοκαίρι.

«Η Ελλάδα θα βγει το προσεχές καλοκαίρι από το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης που της επιτρέπει εδώ και οκτώ χρόνια τη χρηματοδότηση του χρέους της σε αντάλλαγμα για τη δημοσιονομική εξυγίανση και των σκληρών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», τόνισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Les Echos,

Παρουσιάστηκε σίγουρος για αυτό το κρίσιμο στάδιο και υπολογίζει επίσης σε ταχεία αναδιάρθρωση του χρέους έτσι ώστε η χώρα να μπει σταδιακά σε κανονικότητα. Δίνει επίσης τη μαρτυρία του σχετικά με την εμπειρία του στo πλαίσιο του Eurοgroup και διαβεβαιώνει ότι δεν μετανιώνει για την επιλογή της χώρας του να παραμείνει στο ευρώ και να αποδεχθεί τους όρους του προγράμματος.

Για το πώς βλέπει το ορόσημο της εξόδου της χώρας από τα μνημόνια ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «ελπίζει αυτή η διαδικασία εξόδου να είναι όσο το δυνατό παρόμοια με αυτή που γνώρισαν η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Κύπρος. Κάποια στιγμή, πρέπει να δείξουμε εμπιστοσύνη προς την ελληνική κυβέρνηση και τους ελληνικούς θεσμούς, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και να πιστέψουμε στην ικανότητα της Ελλάδας να σταθεί στα πόδια της».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της λήψης προληπτικής πιστωτικής γραμμής ο κ. Τσκαλώτος δήλωσε ότι σύμφωνα με την απόφασή του «το Eurogroup είναι έτοιμο να παράσχει κεφάλαια για να συστήσουμε ένα προστατευτικό αποθεματικό», το οποίο, όπως είπε θα είναι μια εναλλακτική στην προληπτική πιστωτική γραμμή. «Δεν έχει κανένα νόημα να υπάρξουν πολλαπλές ασπίδες προστασίας. Η ακριβής σύσταση αυτού του αποθεματικού θα προσδιοριστεί τον Απρίλιο ή τον Μάιο, αλλά αναμένεται να ανέλθει συνολικά μεταξύ των 15 και 18 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί τόσο από το υπόλοιπο του δανείου των 86 δισ. ευρώ, το οποίο κάθε άλλο παρά έχει εξαντληθεί, όσο και από τις εκδόσεις των ελληνικών ομολόγων. Αυτά τα χρήματα θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών χρηματοδότησης της χώρας σε περίπτωση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης από τις αγορές», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να παρουσιάσει τα επιχειρήματα του όσον αφορά την προσέλκυση επενδυτών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι η εμπιστοσύνη έχει ήδη αποκατασταθεί. «Πραγματοποιήσαμε τρεις εξόδους στις αγορές από τον περασμένο Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένης μιας μαζικής ανταλλαγής ομολόγων πριν από τα Χριστούγεννα και πήγαμε πολύ καλά. Το μήνυμά μου είναι ότι η Ελλάδα έχει μπροστά της τρία χρόνια οικονομικής ανάπτυξης.  Έχει επίσης, μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για να καταστήσει την ανάπτυξη αυτή βιώσιμη. Θα παρουσιάσουμε μέχρι τον Απρίλιο, ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων φιλικό προς την ανάπτυξη, με κοινωνική ευαισθησία. Θα μπορούσε να σημαίνει μία αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έκαναν οι Πορτογάλοι, όμως εξετάζουμε και άλλες ιδέες. Έτσι, οι επενδυτές θα ξέρουν πού βαδίζουμε».

Για τον προϋπολογισμό και τα περιθώρια κοινωνικών ελιγμών, υπογραμμίστηκε ότι υπάρχει αρκετό περιθώριο διότι έχουν ξεπεραστεί κατα πολύ, όπως είπε, οι στόχοι που έχουν τεθεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για το χρέος αναφέρει πως στο Eurogroup του Ιουνίου του 2017, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει επέκταση των ωριμάνσεων μεταξύ μηδέν και δεκαπέντε ετών και είναι σαφές σήμερα ότι θα είναι απαραίτητο. «Βασιζόμαστε επίσης στην εφαρμογή της γαλλικής πρότασης για τη σύνδεση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης της Ελλάδας. Συνεπώς, πιστεύω ότι, συνολικά, θα περάσουμε από την κατάσταση μίας «υπερβολικά» υπερχρεωμένης ευρωπαϊκής χώρας σε εκείνη μίας χώρας που είναι «κανονικά» υπερχρεωμένη. Θα μοιάζουμε περισσότερο με την Ιταλία, την Πορτογαλία ή την Ισπανία».

Για το ΔΝΤ αναφέρει ότι ,ξακολουθεί να αποτελεί μέρος του προγράμματος. «Αποδέχθηκε την αρχή μιας προσωρινής σύμβασης δανείου, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί, εν αναμονή της επαρκούς διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, δεν θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα επειδή έχει μεγαλύτερο κόστος από τον ESM».

Από το Eurogroup της Δευτέρας ο κ. Τσακαλώτος αναμένει να επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. «Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα».
Πηγή: skai.gr