Κλείσιμο

Δύο δεσμευτικές προσφορές κατατέθηκαν για το 66% του ΔΕΣΦΑ

Δύο κοινοπραξίες κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση του 66% των μετοχών του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ).

Το πρώτο σχήμα αποτελείται από την ιταλική Snam, την ισπανική Enagas Internacional και την βέλγικη Fluxys.

Η δεύτερη κοινοπραξία αποτελείται τις ισπανικές Regasificadora del Noroeste S.A. και Reganosa Asset Investments S.L.U., την ρουμάνικη Transgaz S.A. και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη (EBRD).

Η έναρξη της διαδικασίας αξιολόγησης των προσφορών «θα εκκινήσει άμεσα», όπως ανακοίνωσε το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων,

Η δρομολόγηση της ιδιωτικοποίησης του φορέα είναι ένα από τα τρία εκκρεμή προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, τα οποία θα εξεταστούν στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η EBRD, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες συμμετέχει στο σχήμα με ποσοστό 28%, συνήθως επενδύει σε έργα που ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας. Δεν πόσο θα παραμείνει στο επενδυτικό σχήμα.

Το προς πώληση πακέτο του ΔΕΣΦΑ ελέγχεται κατά 31% από το ΤΑΙΠΕΔ και κατά 35% από τα Ελληνικά Πετρέλαια.

Πρόκειται για τη δεύτερη προσπάθεια πώλησης του ΔΕΣΦΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Ο πρώτος διαγωνισμός, πριν πέντε χρόνια, κατέληξε με τη Socar από το Αζερμπαϊτζάν να καταθέτει τη μοναδική προσφορά.

Η αγοραπωλησία ωστόσο κατέρρευσε το 2016, μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις για αύξηση του τιμήματος που λάμβανε το ελληνικό κράτος.
Πηγή: skai.gr