Νέα κατρακύλα στις τιμές διαμερισμάτων, αλλά με την πτώση να επιβραδύνεται

Νέα υποχώρηση, της τάξης του 1%, καταγράφηκε το 2017 στις τιμές των διαμερισμάτων στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα νεότερα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, με την πτώση ωστόσο να επιβραδύνεται κατά τη διάρκεια του δωδεκαμήνου.

Η μεγαλύτερη απώλεια αξίας καταγράφηκε στα παλιά διαμερίσματα, ηλικίας άνω των πέντε ετών, όπου οι τιμές μειώθηκαν κατά 1,1% σε σχέση με το 2016. Στα νεόδμητα ακίνητα η πτώση έφτασε το 0,8%, αν και ήταν σαφώς μικρότερη σε σύγκριση με τη «βουτιά» 3% που είχε καταγραφεί μεταξύ 2015 και 2016.

Σε μία ένδειξη του πόσο έχουν ευτελιστεί οι εμπορικές αξίες των ακινήτων την περίοδο της κρίσης, οι τιμές των διαμερισμάτων το 2017 ήταν 41% χαμηλότερα συγκριτικά με δέκα χρόνια νωρίτερα. Ακόμα και στα νέα κτήρια η «κατρακύλα» ξεπερνά το 39%.

Η μεγαλύτερη πτώση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου πέρυσι οι τιμές των διαμερισμάτων υποχώρησαν κατά 1,4%. Στην Αθήνα η πτώση ανήλθε στο 0,9% ενώ στις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις ήταν 1,3%.

Ένα θετικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι η πτώση των τιμών επιβραδύνθηκε, τόσο σε σχέση με το 2016, όταν οι τιμές βυθίστηκαν κατά 2,4%, όσο και κατά τη διάρκεια του 2017.

Συγκεκριμένα, μολονότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 η κατρακύλα ήταν 1,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2016, τους τελευταίους τρεις μήνες η πτώση περιορίστηκε στο 0,3%. Επιβράδυνση υπήρξε και στα δύο ενδιάμεσα τρίμηνα.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης