ΔΝΤ στο skai.gr: Εστιάζουμε στο τρέχον πρόγραμμα, όχι στη μετα-Μνημόνιο εποχή

Αδιευκρίνιστος παραμένει ο ρόλος που θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην μετα-Μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του εκπροσώπου του οργανισμού Τζέρι Ράις.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον ο κ. Ράις απέφυγε να μιλήσει συγκεκριμένα για την ανάμειξη που θα μπορούσε να έχει το ΔΝΤ στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, λέγοντας γενικά ότι ο οργανισμός μπορεί να προσφέρει σε όλα τα μέλη του μεγάλο εύρος μοντέλων στήριξης, από τακτική οικονομική ανάλυση και τεχνικές συμβουλές μέχρι οικονομική βοήθεια.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΣΚΑΪ ο κ. Ράις διευκρίνισε πως επί του παρόντος το Ταμείο εστιάζει στην «ενεργοποίηση» της βοήθειας 1,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει εγκρίνει επί της αρχής για την Ελλάδα από το καλοκαίρι, και συνεπώς δεν θα ήθελε να μιλήσει για μετα-Μνημονιακά ζητήματα. Πάγιες προϋποθέσεις για την εκταμίευση των 1,6 δισεκ. ευρώ, τόνισε, είναι τόσο συνέχιση των μεταρρυθμίσεων όσο και η ρύθμιση του χρέους από τους Ευρωπαίους.

Σημείωσε ότι το ΔΝΤ εμπλέκεται κατόπιν αιτήματος ενός κράτους-μέλους του και πάντοτε με γνώμονα το καλύτερο συμφέρον της εκάστοτε χώρας, ενώ απέφυγε να θέσει κάποια διορία για το πότε θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις από πλευράς ΔΝΤ.

Μέχρι πρότινος υπήρχαν διαρροές ότι το Ταμείο θα λάβει αποφάσεις σχετικά με την Ελλάδα έως τα τέλη Φεβρουαρίου, όμως ο κ. Ράις επισήμανε ότι δεν έχει οριστεί προθεσμία.

Αναφερόμενος ειδικά στο χρέος, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ επανέλαβε πως οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις έχουν επιταχυνθεί μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου, όπου οι εταίροι ζήτησαν την τεχνική εξέταση μηχανισμού που θα συνδέει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων στήριξης με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

«Είμαστε πλήρως αναμεμειγμένοι [στις συζητήσεις για το χρέος] και ελπίζουμε για θετικό αποτέλεσμα», είπε.

Ο κ. Ράις πάντως δεν θέλησε να εκτιμήσει πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις ή πότε θα εκδοθούν οι νέοι υπολογισμοί του ΔΝΤ για την τροχιά του χρέους.

Άγνωστο παραμένει επίσης, είπε, το πότε ακριβώς θα επιστρέψουν τα κλιμάκια των θεσμών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι θα επανέλθουν περίπου στις 26 Φεβρουαρίου.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΔΝΤ