Νέο κάλεσμα Στουρνάρα για προληπτική γραμμή μετά το Μνημόνιο

Νέο κάλεσμα στην κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο προληπτικής γραμμής στήριξης για τη μετα-Μνημόνιο εποχή απηύθυνε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το δημοσιονομικό «μαξιλαράκι» που συγκροτεί το υπουργείο Οικονομικών είναι μεν χρήσιμο αλλά δεν αποφέρει τα ίδια οφέλη.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι ένα προληπτικό πρόγραμμα στήριξης θα μπορούσε να μειώσει το κόστος δανεισμού από τις αγορές, να διασφαλίσει τη σταθερή χρηματοδότηση της χώρας μετά το Μνημόνιο, αλλά και να εξασφαλίσει ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα στις πράξεις της, εγγυώμενη συνεπώς τη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.

Επί του παρόντος τα ελληνικά ομόλογα γίνονται δεκτά από την ΕΚΤ χάρη στην ειδική εξαίρεση που παρέχει το Μνημόνιο, καθώς διαφορετικά δεν βρίσκονται στην απαιτούμενη βαθμίδα στις μετρήσεις των οίκων αξιολόγησης.

«Η διατήρηση της εξαίρεσης είναι, κατά την άποψη της ΤτΕ, σημαντική για την ομαλή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών όσο η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας είναι κάτω από την βαθμίδα επένδυσης», τόνισε ο κ. Στουρνάρας, μιλώντας σε γεύμα που διοργάνωσε το Ελληνο-ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ο κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι η μορφή που θα λάβει η μετα-Μνημοναική στήριξη της χώρας θα πρέπει να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα. Δεν έκανε πάντως αναφορά στο ενδεχόμενο συμμετοχής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην εποπτεία, η οποία θα διαρκέσει έως ότου η Αθήνα αποπληρώσει το 75% της δανειακής βοήθειας που έχει λάβει.

Τόνισε όμως πως η Αθήνα θα πρέπει τουλάχιστον να διαπιστώσει εάν και με ποιους όρους θα μπορεί να λάβει την προληπτική στήριξη των εταίρων και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο κ. Στουρνάρας παρότρυνε επίσης την κυβέρνηση να προχωρήσει απρόσκοπτα και γρήγορα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων – ειδικά των ώριμων ιδιωτικοποιήσεων – ενόψει της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης.

Κάλεσε εκ νέου τους θεσμούς, από την πλευρά τους, να συγκεκριμενοποιήσουν τα μέτρα αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, τα οποία θα διευκολύνουν τις εξόδους της Αθήνας στις αγορές και μπορεί να δρομολογήσουν ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Τέλος, επισήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθεί η άρση των capital controls, με δεδομένο ότι σταδιακά βελτιώνονται τόσο οι προοπτικές της οικονομίας όσο και η εμπιστοσύνη των καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.
Πηγή: skai.gr
TAGS: ΕΚΤ