Κλείσιμο

Σπαν: Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Τσίπρα

«Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Τσίπρα», δήλωσε ο Χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Γενς Σπαν, εκφράζοντας τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στις τάξεις του συντηρητικού μπλοκ με την απόφαση της καγκελαρίου Μέρκελ να παραχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών στους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο κ. Σπαν, πρόσωπο-κλειδί επί θητείας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κι ένας από τους επίδοξους διαδόχους της κ. Μέρκελ στην ηγεσία των συντηρητικών, σημείωσε ότι η απώλεια του χαρτοφυλακίου Οικονομικών συνιστά «βαρύ πλήγμα» για τους Χριστιανοδημοκράτες.

Μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse, ο κ. Σπαν τόνισε ότι το υπουργείο Οικονομικών παρήγαγε επί χρόνια αυθεντικά Χριστιανοδημοκρατική πολιτική, και υπογράμμισε ότι η παραχώρησή αυτού του κρίσιμου χαρτοφυλακίου στους Σοσιαλδημοκράτες δεν πρέπει να αλλάξουν την λογική της εποχής Σόιμπλε.

«Δεν θέλω να ανοίξουν σαμπάνιες στον Αλέξη Τσίπρα επειδή ορισμένοι πιστεύουν πως με έναν σοσιαλδημοκράτη υπουργό θα υπάρξουν ξανά περισσότερα χρέη και λιγότερες μεταρρυθμίσεις. Κάτι τέτοιο θα ζημίωνε όλους μας. Και για αυτό το λόγο θα είμαστε προσεκτικοί», ανέφερε.

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της παραδέχτηκε ότι η ανάληψη του ΥΠΟΙΚ από το SPD ήταν μία «επίπονη» επιλογή, όμως «αποδεκτή» στο πλαίσιο των προσπαθειών για συγκρότηση νέου κυβερνητικού συνασπισμού.

Διαμήνυσε δε προς όλους τους «δελφίνους» ότι είναι αποφασισμένη να ολοκληρώσει την 4ετία στην καγκελαρία.

Διαβεβαιώσεις πως η αλλαγή σκυτάλης στο ΥΠΟΙΚ δεν θα επιφέρει ανατροπή της πολιτικής Σόιμπλε έδωσε στο κομματικό ακροατήριο ο πρώην προσωπάρχης της κ. Μέρκελ και υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Πέτερ Αλτμάιερ.

Ενώ αναγνωρίζει πως τα χριστιανικά κόμματα αντιλαμβάνονταν το υπουργείο Οικονομικών ως «κομμάτι της δικής τους ταυτότητας», διαβεβαιώνει πως στη συμφωνία με τους Σοσιαλδημοκράτες «προστέθηκαν όλες οι αναγκαίες ασφαλιστικές δικλείδες για να συνεχιστεί η πολιτική Σόιμπλε.

«Για το κάθε ευρώ που θα ξοδεύεται, την κάθε απόφαση που θα λαμβάνεται στις Βρυξέλλες θα πρέπει να αποφασίζει το σύνολο της κυβέρνησης», επισημαίνει στην εφημερίδα Welt.
Πηγή: skai.gr