Βρετανία: Λήγει η προθεσμία για τις άδειες λειτουργίας των τραπεζών στην ΕΕ

Οι τράπεζες που εδρεύουν στη Βρετανία και θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβασή τους στην ευρωζώνη δεν έχουν πολύ χρόνο και δεν θα πρέπει να λογαριάζουν σε μια συμφωνία για μια μεταβατική περίοδο, δήλωσε σήμερα η Ζαμπίνε Λάουτενσλέγκερ, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι η μεταβατική περίοδος θα συμβεί πραγματικά», δήλωσε η Λάουτενσλέγκερ σε συνέντευξη Τύπου. «Οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες για το Brexit, θα συμβεί».

«Όποια τράπεζα επιθυμεί να μετεγκατασταθεί από το Ηνωμένο Βασίλειο στην ευρωζώνη θα πρέπει να έχει ήδη υποβάλει αίτηση αδειοδότησης», δήλωσε. «Αλλά αν δεν το έχει κάνει, θα πρέπει να το κάνει έως τα τέλη του δεύτερου τριμήνου του 2018 το αργότερο».

Οκτώ τράπεζες έχουν ήδη κάνει επίσημα κάποιες κινήσεις για να εξασφαλίσουν μια νέα άδεια και τέσσερις άλλες σχεδιάζουν να διευρύνουν σημαντικά τις δραστηριότητές τους στην ευρωζώνη, πρόσθεσε.

Ωστόσο, η Λάουτενσλέγκερ δήλωσε ότι ΕΚΤ ίσως είναι ανοικτή στο να δώσει στις τράπεζες περαιτέρω χρόνο να εφαρμόσουν τα σχέδια μετεγκατάστασής τους αρκεί οι τράπεζες να παρουσιάσουν υψηλού επιπέδου και αξιόπιστα σχέδια.

«Δεν θα ανεχθούμε εικονικές εταιρίες», δήλωσε, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της ΕΚΤ. «Οι τράπεζες πρέπει να είναι ‘πραγματικές’ τράπεζες εάν θέλουν να λειτουργούν στην ευρωζώνη».
Πηγή: skai.gr