Κλείσιμο

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ φούσκωσε 12% το πρώτο έτος της προεδρίας Τραμπ

Κατά 12,1% αυξήθηκε το εμπορικό έλλειμμα των Ηνωμένων Πολιτειών το πρώτο έτος της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα ότι θα αναμορφώσει άμεσα τις εμπορικές σχέσεις της Αμερικής με τον υπόλοιπο κόσμο.

Το 2017 το εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 566 δισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων εννέα ετών, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ομοσπονδιακό Γραφείο Απογραφής. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,5% όμως η άνοδός τους υπερκαλύφθηκε από την αύξηση 6,7% που παρατηρήθηκε στις εισαγωγές.

Τα στοιχεία για το εμπορικό έλλειμμα
καταδεικνύουν τους πολιτικούς κινδύνους που έχει προκαλέσει στον εαυτό του ο κ. Τραμπ με την απόφασή του να ασπαστεί τον εμπορικό εθνικισμό και να συνδέσει την προεδρία του με την ανατροπή των «αδικιών» που ο ίδιος βλέπει στις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, το Μεξικό, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες χώρες.

Ο κ. Τραμπ έχει αποκαλέσει το διμερές έλλειμμα έναντι της Κίνας «μη βιώσιμο» όμως το πρώτο 12μηνο της θητείας του το έλλειμμα «φούσκωσε» κατά περισσότερο από 8% και ανήλθε στα $375,2 δισεκατομμύρια. Η «ψαλίδα» έναντι του Μεξικού διευρύνθηκε κατά 10,4%, φτάνοντας στα 71,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Ουάσιγκτον ήδη διαπραγματεύεται με το Μεξικό και τον Καναδά για την τροποποίηση της συνθήκης ελεύθερου εμπορίου που συνδέει τις τρεις χώρες, τη NAFTA, ενώ εξετάζει την επιβολή εμπορικών ποινών στην Κίνα με βάση καταγγελίες ότι κινεζικές εταιρείες οικειοποιούνται ύπουλα αμερικανική πνευματική περιουσία.

Η αμερικανική κυβέρνηση προσπάθησε να υποβαθμίσει τη βαρύτητα των στοιχείων για το 2017, επισημαίνοντας πως χρειάζεται υπομονή έως ότου να φανούν αλλαγές στις εμπορικές ισορροπίες. «Το αθροιστικό εμπορικό έλλειμά μας είναι μεγάλο επί πολλά χρόνια και θα χρειαστεί χρόνος ώστε να διορθωθεί», δήλωσε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Μία δεύτερη πιθανή παγίδα για τον κ. Τραμπ ωστόσο είναι ότι το εμπορικό ισοζύγιο δεν είναι απαραίτητα μέτρο οικονομικής ισχύος – όπως πιστεύει ο ίδιος – αλλά εν πολλοίς αντανάκλαση μακροοικονομικών και νομισματικών εξελίξεων σε βάθος χρόνου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ριζική φορολογική μεταρρύθμιση που νομοθέτησαν οι Ρεπουμπλικάνοι πριν δύο μήνες μπορεί κάλλιστα να αυξήσει το εμπορικό έλλειμμα, διότι οι φοροελαφρύνσεις που προβλέπει θα τονώσουν την κατανάλωση και εμμέσως εισαγωγές.

Ένας ακόμα παράγοντας με μακροπρόθεσμες επιπτώσεις είναι η ισοτιμία του δολαρίου έναντι άλλων νομισμάτων, καθώς ένα ισχυρό δολάριο καθιστά τις εξαγωγές λιγότερο ανταγωνιστικές αλλά συνάμα κάνει τις εισαγωγές φθηνότερες. Η άνοδος του δολαρίου το 2014 και το 2015, επί προεδρίας Ομπάμα, δεν αποκλείεται να επηρέασε σε ένα βαθμό το έλλειμμα του 2017.

Ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει πάντως από τα στοιχεία είναι ότι το έλλειμμα οφείλεται στον πολύ μεγάλο όγκο εισαγόμενων αγαθών κι όχι στις υπηρεσίες, που συνιστούν πλέον τον κορμό των περισσότερων τεχνολογικά ανεπτυγμένων οικονομιών.

Το έλλειμμα στα αγαθά έφτασε τα 810 δισεκ. δολάρια, όμως στις υπηρεσίες οι ΗΠΑ κατέγραψαν πλεόνασμα $244 δισεκ., έστω κι αν αυτό το πλεόνασμα ήταν μειωμένο κατά 1,5% σε σχέση με το 2016.
Πηγή: skai.gr