Γερμανία: Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς ο «αντι-Σόιμπλε» υπουργός Οικονομικών

Ο σοσιαλδημοκράτης δήμαρχος του Αμβούργου Ολαφ Σολτς αναλαμβάνει το –και «ελληνικού ενδιαφέροντος»- υπουργείο Οικονομικών στη νέα γερμανική κυβέρνηση συνασπισμού, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο DPA.

Το SPD, και ο νέος υπουργός Οικονομικών προσωπικά, τάσσονται υπέρ της αύξησης των δαπανών εις βάρος της λιτότητας και η τοποθέτησή του σημαίνει την απομάκρυνση από την σφικτή δημοσιονομική πολιτική του προκατόχου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζει το Reuters.

Ο κ. Σολτς, ο οποίος ως συντονιστής των κρατιδίων τα οποία κυβερνώνται από το SPD είναι ένας έμπειρος διαπραγματευτής, άσκησε δριμεία κριτική στις διευρευνητικές συνομιλίες για συνασπισμό Τζαμάικα και στην ίδια την Άνγκελα Μέρκελ. Διαπίστωσε μάλιστα «εμφανέστατη αδυναμία ηγεσίας».

Το SPD φαίνεται να εξασφαλίζει επίσης τα υπουργεία Εργασίας και Εξωτερικών.

Βολές κατά Σόιμπλε και Αθήνας 

Σε συνεντεύξεις του, ο κ. Σολτς είχε καυτηριάσει την εξάμηνη διαπραγμάτευση του 2015, ενώ είχε ταχθεί κατά ενός ενδεχόμενου Grexit.

Για τη διαπραγμάτευση του 2015 είχε σημειώσει στο Der Spiegel ότι «βλέπουμε που οδηγούν οι λαϊκίστικες αντιλήψεις… Η αντίληψη ότι έτσι απλά μπορείς να αποδράσεις από τους νόμους της οικονομίας και τις συμφωνίες με άλλους είναι λάθος».

«Η Ελλάδα δεν πρέπει να οδηγηθεί έξω από τη νομισματική ένωση – ούτε καν από τις ομιλίες Γερμανών πολιτικών» είχε αναφέρει ακόμα στη Welt am Sonntag, σε μια δήλωση που εκλαμβάνεται και ως αιχμή κατά του νυν προέδρου της Βουλής της Γερμανίας.


Πηγή: skai.gr - ΑΜΠΕ
TAGS: Μέρκελ