Μεγάλη πτώση και του δείκτη FTSE100 του Λονδίνου

Με πτώση 255 μονάδων ή άνω του 3,2% άνοιξε ο δείκτης FTSE100 στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στον απόηχο των μεγάλων απωλειών στη Wall Street.

Οι 7079 μονάδες στις οποίες είχε πέσει ο δείκτης 20 λεπτά μετά το άνοιγμα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο των αξιών των μετοχών του δείκτη από το Δεκέμβριο του 2016.

Ο αναλυτής Τζάσπερ Λόουλερ από τη London Capital Group σχολίασε ότι οι αγορές τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη σήμερα το πρωί κινούνται όσο πιο αρνητικά θα μπορούσαν, καθώς το «λουτρό αίματος» στη Wall Street και στην Ασία έχει εξανεμίσει την εμπιστοσύνη και στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πάντως αρκετοί άλλοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι εδώ και καιρό αναμενόταν μία «διόρθωση» στις αξίες των μετοχών του δείκτη FTSE100, κάνοντας λόγο για σημαντικές απώλειες που για την ώρα τουλάχιστον δε μοιάζουν να μετατρέπονται σε κρίση.

«Το ερώτημα είναι πόσο από το χαμένο έδαφος θα ανακτηθεί εντός της ημέρας και αν αυτή η πτώση θα δώσει ενδείξεις συνέχειας μέσα στην εβδομάδα», σχολίασε χρηματιστηριακός αναλυτής.

Η ειδικευόμενη στα οικονομικά δημοσιογράφος Νταρσίνι Ντέιβιντ υπενθύμισε ότι το 2017 ο δείκτης FTSE100 ενισχύθηκε κατά 7,6%, σε αντίθεση με τις μάλλον υποτονικές προβλέψεις για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας. «Η ανώμαλη επιστροφή στην πραγματικότητα είναι αναπόφευκτη», σχολίασε.

Ο δείκτης FTSE250 με συμμετοχές εταιρειών μεσαίου μεγέθους άνοιξε επίσης αρνητικά, με πτώση άνω του 2%.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός