Τον Μάιο τα αποτελέσματα των στρες τεστ για τις ελληνικές τράπεζες

Τον Μάιο αναμένεται να δημοσιευθούν τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στα οποία θα υποβληθούν οι τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα τεστ θα εστιάσουν στην κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών ιδρυμάτων, με την Αθήνα να πιστεύει πως θα φανερωθεί η υγεία του κλάδου και συνεπώς δεν θα ανακύψει ανάγκη για ενίσχυσή τους.

Η ΕΚΤ θα ελέγξει συνολικά 37 ιδρύματα της ευρωζώνης και τα αποτελέσματα θα εκδοθούν στις αρχές Νοεμβρίου, όμως το χρονοδιάγραμμα για τις ελληνικές τράπεζες έχει επισπευσθεί προκειμένου οι εξετάσεις να ολοκληρωθούν πριν εκπνεύσει το Μνημόνιο.

Οι έλεγχοι άρχισαν διαδικαστικά χθες Τετάρτη και θα συνεχιστούν σε βάθος τις επόμενες εβδομάδες.

Τα τεστ θα γίνουν με βάση τη μεθοδολογία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής, η οποία στις παραμέτρους της προβλέπει δυσμενές σενάριο όπου η ελληνική οικονομία θα υποστεί ύφεση 1,3% φέτος και 2,1% το 2019, προτού επιστρέψει σε οριακή ανάπτυξη 0,2% το 2020.

Το δυσμενές σενάριο προβλέπει επίσης μεγάλη πτώση του Χρηματιστηρίου, διατήρηση της ανεργίας τουλάχιστον στο 20% για δύο χρόνια και παρατεταμένη πτώση των τιμών ακινήτων, με τα οικιστικά και τα εμπορικά ακίνητα να απαξιώνονται κατά 16.6% σε βάθος τριετίας.

Ο έλεγχος των ελληνικών τραπεζών είναι εν πολλοίς αποτέλεσμα πιέσεων από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο τρέφει ανησυχίες για τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και τις επιπτώσεις που έχουν τα «κόκκινα» χαρτοφυλάκια στη δυνατότητα του κλάδου να τροφοδοτήσει με χρήμα την οικονομία.

Το ΔΝΤ είχε αρχικά ζητήσει και πληρέστερο έλεγχο ενεργητικού, όμως τελικά δέχτηκε την αντιπρόταση της ΕΚΤ για επιταχυμένα τεστ αντοχής και στοχευμένους ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Σεπτέμβριο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των ελληνικών τραπεζών ισοδυναμούσαν με 100,4 δισεκατομμύρια ευρώ, ήτοι το 44,6% του συνόλου των πιστώσεων.

Παρά ταύτα, ο όγκος των «κόκκινων» ανοιγμάτων μειώνεται σταθερά τα τελευταία έξι τρίμηνα κι έχει ελαττωθεί κατά 8,2 δισεκ. σε σχέση με την ανώτερη τιμή του, που καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2016.

Στον αντίποδα, η ροή πιστώσεων προς την ιδιωτική οικονομία παραμένει αρνητική σε βάθος χρόνου, καθώς τον Δεκέμβριο τα δάνεια προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες ήταν κατά 0,9% μικρότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Η πτώση οφείλεται πρωτίστως στη χρηματοδότηση των ιδιωτών, η οποία σε ετήσια βάση ήταν μειωμένη κατά 2,3%.
Πηγή: skai.gr - Αλέξανδρος Μαράκης
TAGS: ΕΚΤ