Η Ελλάδα έχει το 1/5 του αλιευτικού ευρω-στόλου αλλά χάνει σε χωρητικότητα

Η Ελλάδα διαθέτει σχεδόν το ένα πέμπτο του αλιευτικού στόλου ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης όμως η χωρητικότητα των πλοίων της είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες.

Αυτό προκύπτει από στοιχεία που έδωσε τη δημοσιότητα η Eurostat, με βάση δεδομένα του 2016, τα οποία καταδεικνύουν ότι η ελληνική αλιεία βασίζεται σε πολλά αλλά και μικρά πλοία.

Σύμφωνα με τη Eurostat, το 18,1% των αλιευτικών πλοίων στην ΕΕ ήταν εγγεγραμμένο στην Ελλάδα, όμως από τη σκοπιά της χωρητικότητας ο ελληνικός στόλος αντιστοιχεί μόλις στο 4%.

Αντίθετα, η Ισπανία διαθέτει μεν μόλις το 11,1% των πλοίων αλλά αντιπροσωπεύει σχεδόν το ένα τέταρτο σε όγκο.

Όπως επισημαίνει η Eurostat, τα ελληνικά ψαράδικα είναι συνήθως μικρά και κατά μέσο όρο ανέρχονται σε 4,7 τόνους, σαφώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 19 τόνοι ανά πλοίο.

Στην Ολλανδία το μέσο αλιευτικό σκάφος υπολογίζεται στους 156 τόνους, και μολονότι ο ολλανδικός στόχος δεν αντιστοιχεί ούτε καν το 2% της ΕΕ αγγίζει το 8% σε χωρητικότητα.

Άλλες μεγάλες αλιευτικές δυνάμεις είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, που διαθέτει το 11,7% της αλιευτικής χωρητικότητας, η Γαλλία με 10,9% και η Ιταλία με 9,9%.
Πηγή: skai.gr